Vietnam wil aids-patiënten verplichten partner in te lichten

Als een Vietnamees wetsvoorstel erdoor komt, moeten mensen die besmet zijn met HIV of aids hun partner daarover verplicht informeren. Het voorstel stuit op hevige kritiek. Gezondheidswerkers vinden het onuitvoerbaar.

Als iemand met HIV weigert zijn of haar partner te informeren over de ziekte, dan heeft het lokale gezondheidscentrum de verantwoordelijkheid dat te doen binnen dertig dagen nadat de besmetting is vastgesteld. Dat zegt het nieuwe Vietnamese wetsvoorstel.

Dat is onrealistisch, reageert gezondheidswerker Hoang Thi Hanh. Het is al moeilijk om mensen zover te krijgen dat ze een HIV-test doen en het is nog moeilijker ze te vertellen dat ze besmet zijn, zegt hij. Ik zou niet weten hoe ik ze moet vragen om het slechte nieuws aan hun partner te vertellen.

“De herziene bepalingen zijn onuitvoerbaar zolang de stigmatisering van de ziekte voortduurt”, zegt op haar beurt Nguyen Hoai Thu, directeur van de commissie Sociale Zaken van de Nationale Vergadering. De associatie die de ziekte oproept met seks en dood, zorgt in haar ogen voor een andere epidemie, namelijk die een van angst, onwetendheid en ontkenning die leidt tot stigmatisering en discriminatie van mensen met HIV en hun familie. Die stigmatisering weerhoudt mensen er vaak van zich te laten testen of behandelen.

Volgens de officiële cijfers lijden 88.400 Vietnamezen aan aids. Bij 14.000 van hen is de ziekte in een vergevorderd stadium. Het eerste geval dateert officieel van 1990. Veel internationale organisaties denken echter dat die cijfers een vertekend beeld geven. Niet alle besmettingen worden gemeld en niet alle gegevens zijn beschikbaar. Het werkelijke aantal besmettingen zou veel hoger liggen. Het gebrek aan adequate informatie is ook een gevolg van het feit dat aids wordt geassocieerd met druggebruik en prostitutie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) neemt het aantal HIV-besmettingen in Vietnam snel toe. Vorig jaar werden 200.000 nieuwe gevallen gemeld. De WGO wijt de toename aan gebruik van besmette naalden bij druggebruik, onveilige seks en overdracht via bloedtransfusies.

Pas sinds kort dringt het besef door dat ook gewone vrouwen besmet kunnen worden met het virus en dat ze het kunnen overdragen op hun kinderen, als echtgenoten hun besmetting verborgen houden.

Thu zegt dat een nieuwe wet beter jongeren aanmoedigt zich te laten testen op HIV voordat ze gaan trouwen. Ze vindt ook dat de wet ervoor moet zorgen dat vrouwen een aids-test ondergaan voordat ze aan kinderen beginnen. Als we dat zouden gaan doen, dan is dat in strijd met de basisprincipes van de internationale wetgeving over HIV en aids, zegt gezondheidswerker Hanh. Hij geeft echter toe dat het zonder dwang erg moeilijk wordt mensen zover te krijgen dat ze zich laten testen.

In heel Vietnam zijn centra waar iemand gratis een HIV-test kan laten uitvoeren. Zij bieden ook counseling aan als iemand positief wordt bevonden. Het vorig jaar geopende centrum in het Bach Mai Ziekenhuis in Hanoi, nam al 3.100 testen af. Ongeveer 23 procent van de geteste Vietnamezen bleek besmet te zijn. Alle gegevens worden geheim gehouden, zegt dokter Ngo Quang Huy.

Het centrum informeert de cliënten pas over hun besmetting als ze er geestelijk op zijn voorbereid, zegt Ta Kim Anh (24), die heeft gewerkt als counselor in het Bach Mai Ziekenhuis. Daarna worden ze doorverwezen naar speciale behandelcentra en praatgroepen voor mensen met HIV en aids. Die benadering zorgt ervoor dat patiënten gemakkelijker hun partners inlichten, zodat ook bij hen bereidheid ontstaat om een test te doen.

Hanh vindt dat de overheid het voorbeeld van deze centra moet volgen. Daar worden partners van mensen met HIV uitgebreid geïnformeerd. En ze doen dat op een menselijke manier, zonder al te veel pijn te veroorzaken. (JS/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.