Vietnam wil nog dit jaar lid worden van WTO

Vietnam wil nog dit jaar lid worden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), om zo mee te kunnen profiteren van de opheffing van de textielquota. De Verenigde Staten hebben Vietnam hulp beloofd bij economische hervormingen ter voorbereiding op het lidmaatschap.

Op 21 juni ontmoet de Vietnamese premier Phan Van Khai de Amerikaanse president George W. Bush tijdens een bezoek aan Washington. Een historische gebeurtenis, want het is het eerste bezoek van een hoge Vietnamese leider sinds dertig jaar geleden een einde kwam aan de Vietnamoorlog.

In 2000 was Bill Clinton de eerste Amerikaanse president die Vietnam bezocht na 1975. Een jaar later tekenden beide landen een handelsovereenkomst. Die overtrof al snel de verwachtingen van beide partijen: vorig jaar bedroeg de handel tussen de landen 6,4 miljard dollar.

Volgens Tran Du Lich, directeur van het Economisch Instituut in Ho Chi Minh-stad, zijn het succes van dat bilaterale handelsakkoord en het vrijhandelsakkoord van ASEAN (de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen) de bewijzen dat het land klaar is voor het WTO-lidmaatschap.

Vietnam hoopt dit jaar al lid te kunnen worden van de WTO. Daarvoor is steun nodig van tweederde van de WTO-leden die in december in Hong Kong bijeenkomen. Het land verwacht dat het WTO-lidmaatschap vooral voordelen oplevert voor de textielindustrie. Als Vietnam geen lid is, dan kan het niet meeprofiteren van de afschaffing van de invoerquota op textiel. Dat mogelijke concurrentienadeel zorgt nu al voor annuleringen van orders en een vertraging van de export.

In Amerika bestaat nog wel zorg over de vraag of de wetgeving in Vietnam in overeenstemming is met de WTO-richtlijnen. Het land zou onder meer een gunstiger investeringsklimaat voor buitenlandse ondernemers moeten creëren. Sommige markten in Vietnam zijn nu nog het exclusieve terrein van staatsbedrijven.

Volgens Amerika zijn economische hervormingen noodzakelijk, als het land in de toekomst wil concurreren met China en als het een volwaardig onderdeel wil worden van de wereldeconomie. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Robert Zoellick beloofde Vietnam onlangs tijdens een persconferentie in Hanoi steun bij de economische hervorming.

Professor Nguyen Manh Hung, docent internationale betrekkingen aan de George Mason Universiteit, zegt dat de Amerikanen de slechte ervaringen die ze eerder hadden met China, willen voorkomen. Nieuwe Vietnamese belastingwetgeving wordt nu eerst voorgelegd aan de VS, zegt hij.

De mensenrechtensituatie in Vietnam kan een andere hindernis voor toetreding zijn, aldus Hung. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zette Vietnam vorig jaar op de lijst met ‘zorgenlanden’ als het gaat om godsdienstvrijheid. Zo’n vermelding kan leiden tot economische sancties. De autoriteiten in Vietnam reageerden met de vrijlating van een handjevol politieke en religieuze dissidenten. Kerken die niet zijn goedgekeurd door de regering zijn echter nog steeds verboden.

Tran Du Lich Lich van het Economisch Instituut zegt dat de relatie tussen Amerika en Vietnam de laatste dertig jaar niet zo goed is geweest als nu. Dat uit zich onder meer in het feit dat er nu directe vluchten van Amerika naar Vietnam zijn. United Airlines vliegt vanuit San Francisco rechtstreeks op Ho Chi Minh-stad. Recent gaf de communistische regering van Vietnam de voormalige Zuid-Vietnamese premier Nguyen Cao Ky na 29 jaar ballingschap in Amerika toestemming om weer thuis te komen. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.