Vietnamese bedrijfjes lonken naar Bush en Boeing

Van 12 tot 16 november strijken de presidenten van de Verenigde Staten, China en Rusland plus vertegenwoordigers van 600 multinationals waaronder Boeing, Microsoft, Citygroup en Toyota neer in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Vietnam is sinds gisteren (8 november) lid van de Wereldhandelsorganisatie en hoopt nu stormenderhand nieuwe exportmarkten te veroveren en een toestroom van buitenlandse investeringen aan te trekken. Het moet qua groei in de regio enkel China laten voorgaan en wordt een geduchte rivaal van de “kleine draken” als Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand.
“Ons bedrijf investeert al zijn middelen in een productielijn van 1.57 miljoen euro voor medicijnen conform met de standaarden van de Wereldhandelsorganisatie. De APEC-top (top voor Aziatisch-Pacifische Economische Samenwerking) is een buitenkans om onze firma bekendheid te geven.” Aan het woord is Pham Thi Viet Nga, hoofd van de Hau Giang Pharmaceutical Co. “Als we kijken naar de voordelen van economische integratie, zijn we er bereid de uitdaging aan te gaan die uitgaat van concurrerende importproducten”. Het bedrijfje van mevrouw Nga kon totnogtoe enkel uitvoeren naar Rusland en de Filipijnen.

De APEC-top is voor het kersverse gastland Vietnam een uitgelezen gelegenheid om zich in de kijker te werken van investeerders en buitenlandse klanten. De Vietnamese Kamer van Handel en Industrie (VCCI) organiseert op de top een investeerderforum om de Vietnamese economie voor te stellen aan zakenlui en politici.“We zijn ervan overtuigd dat de zakenmensen een overvloed aan investeringsmogelijkheden zullen vinden in Vietnam, een van de snelst groeiende economieën in de wereld”, zegt Vu Tien Loc, voorzitter van de VCCI.

Vietnam is ’s wereld grootste exporteur van peper en de tweedegrootste exporteur van cashewnoten, koffie en rijst. Tien jaar geleden produceerde het land nauwelijks genoeg rijst om zijn eigen bevolking te voeden. De economie groeide vorig jaar met acht procent, de export met 20 procent en de armoede daalde in de voorbije tien jaar met 20 procent. Het land haalde in 2005 bijna vijf miljard euro aan directe investeringen binnen.

De toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie heeft ook zijn keerzijde. De landbouw, de staal- en de auto-industrie mogen zich aan harde concurrentie uit het buitenland verwachten. Veel bedrijven werken met een verouderd machinepark en worden op weinig efficiënte wijze gerund door de staat. Ook de dienstensector gaat ervan uit dat ze massaal arbeidskrachten zal verliezen aan buitenlandse concurrenten die zich in Vietnam komen vestigen.

“Het duurt zeker nog vijf jaar voor we met de buitenlandse banken kunnen concurreren”, zegt Tran Phong Binh, directeur van de Dong A Commercial Joint Stock Bank. Zijn collega Le Dac Son van de VP Bank voorspelt dat lokale bankiers massaal zullen overstappen naar de internationale bankhuizen: “De nood aan personeels groeit met 50 procent per jaar”.

“De computer en IT-industrie gaat inzake human resources een harde concurrentie tegemoet met buitenlandse firma’s”, zegt Truong Gia Binh van het telecombedrijf FTP. FTP heeft al een akkoord gesloten met Microsoft over de opleiding van jonge softwareontwikkelaars.

“Het WHO-lidmaatschap is het kwaliteitslabel waarop heel wat grote Amerikaanse bedrijven zaten te wachten. Ze gaan dit land overspoelen”, voorspelt Tim Tucker, country manager voor automaker Ford. Zakenlui uit de VS krijgen wel nog niet helemaal vrij spel, omdat het Amerikaanse parlement Vietnam nog altijd geen “permanente normale handelstatus” heeft gegeven omwille van een slechte reputatie inzake mensenrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.