Vietnamese blogger hangt twintig jaar cel boven het hoofd

Een Vietnamese pionier op het gebied van burgerjournalistiek hangt een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd. De blogger stelde de draconische censuurwetten in het communistische land aan de kaak.

Nguyen Van Hai, die publiceert onder de naam Dieu Cay, weigert schuld te bekennen. Daarmee verkleint hij de kans dat hij wordt vrijgesproken, zeggen zijn advocaten. “Zij vrezen dat het zelfs niet zal lukken er een lichte straf uit te slepen, als Dieu Cay volhardt in zijn houding”, zegt de Vietnamese Commissie voor de Mensenrechten (VCHR), die is gevestigd in Parijs.

Propaganda

De zestigjarige oorlogsveteraan zat de afgelopen zeventien maanden vast omdat hij kritische stukken had geschreven over de houding van de regering op de website van de Club voor Vrije Journalisten (CFJ), een blog dat in september 2007 werd opgericht om onafhankelijke journalistiek te bevorderen in het land. 

“Dieu Cay had in de eerste plaats al niet gearresteerd moeten worden”, zegt Vo Van Ai, voorzitter van de VCHR, naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van de blogger, die verdacht wordt van “het verspreiden van propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam.”

De maximumstraf voor een dergelijk vergrijp is twintig jaar gevangenisstraf. “Bij rechtbanken in Vietnam staat de uitkomst van een zaak meestal al van tevoren vast. Tijdens de behandeling wordt alleen de zwaarte van de straf nog bepaald”, zegt Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in New York. “Nguyen Van Hai kan twintig jaar cel krijgen als hij weigert een bekentenis te ondertekenen.”

Negatieve publiciteit

Niet alleen Dieu Cay zit in de problemen. Ook twee andere oprichters van het CFJ-blog, Phan Thanh Hai (42) en Ta Phong (43), werden gearresteerd. De eerste zit al zestien maanden vast, de laatste zeven maanden.

De rechtszaak tegen de drie bloggers stond gepland op 17 april, maar werd plotseling uitgesteld, zegt een mensenrechtenactivist. “De regering wil negatieve publiciteit voorkomen aan de vooravond van de verjaardag van de communistische machtsovername op 30 april 1975”, vermoedt hij.

De openbare aanklagers zijn gewapend met 421 blogs van de drie bloggers. In hun stukken zouden ze “de waarheid verdraaid” hebben en zich “denigrerend hebben uitgelaten over de (communistische) partij en staat”, schreef de staatskrant Thanh Nien eerder deze maand.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.