Vietnamezen laaiend over landonteigening

Straatprotesten door Vietnamezen die hun grond moesten afstaan aan de overheid, zijn normaal geworden in het straatbeeld van grote steden zoals Ho Chi Min Stad en Hanoi. De sociale onrust komt ongelegen, nu Vietnam ambities heeft om lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en buitenlandse investeerders wil aantrekken.
Vietnamezen worden steeds vaker hun land verdreven om plaats te maken voor ontwikkelingsprojecten en de aanleg van nieuwe wegen. Dat zorgt voor veel sociale onrust in het land. Vorige maand demonstreerden honderden Vietnamezen uit Thanh Xuan bij de Volksraad van Hanoi, in een poging de lokale autoriteiten ertoe te bewegen hen te degelijk compenseren voor afgenomen grond.

In juni hielden de demonstranten in Thanh Xuan al een vier weken durend zitprotest tegen de aanleg van een nieuwe weg. In de plannen werd niet duidelijk gesproken over compensatie voor onteigeningen. “We wonen hier al sinds 1993 en ons land is woongebied”, aldus een woordvoerder van de demonstranten. De overheid beschouwt een deel van het gebied echter als landbouwgrond – en voor een vierkante meter landbouwgrond krijg je maar 11 euro compensatie, tegenover 638 euro voor bouwgrond.

Volgens Pham Thanh Xuan, een plaatselijke overheidsfunctionaris, bestaat het plan voor de weg al sinds 1981. Mensen die na die datum in het gebied zijn gaan wonen, krijgen daarom slechts een vergoeding die overeenkomt met de prijs voor 60 vierkante meter woongrond. Phan Ba Tuat, een van de demonstranten, beweert echter dat het plan geheim gehouden is door de overheid. Bovendien zouden de bewoners het recht hebben gekregen de grond naar eigen goeddunken te bestemmen, zowel voor bewoning als voor andere doeleinden.

Compensatie en corruptie rond landoverdracht zorgen voor steeds meer onrust in Vietnam. Dagelijks staan er demonstranten voor de kantoren van de Communistische Partij en in de straat Mai Xuan Thuong in de hoofdstad. In die straat, waar bijeenkomsten voor het volk worden gehouden, stak een vrouw zichzelf vorig jaar in brand als protest tegen het onrecht dat haar familie was aangedaan door de autoriteiten.

In april stuurden duizenden inwoners van de drie zuidelijke provincies Can Tho, An Giang en Kien Giang, een open brief naar de Communistische Partij en de regering waarin ze de lokale autoriteiten beschuldigden van diefstal. Trinh Xuan Thu, plaatsvervangend directeur van het departement voor Veiligheid, zegt dat de afgelopen vijf jaar 1.300 ambtenaren zijn gearresteerd. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan onregelmatigheden met betrekking tot onteigeningskwesties.

Eind juli meldde de krant Lao Dong dat ambtenaren in de provincie Tay Ninh honderden hectaren land hadden onteigend om die vervolgens onderling te verdelen. Illegale handel in grond is zo wijdverbreid, dat de vastgoedmarkt in Vietnam inmiddels gerekend wordt tot een van de meest ondoorzichtige ter wereld.

Aan het begin van dit jaar werden diverse ambtenaren in Phu Quoc gearresteerd omdat ze grote stukken strand illegaal hadden verkocht aan speculanten. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.