VN beleven eigen tragedie in Haïti

De aardbeving in Haïti dreigt ook voor de Verenigde Naties een tragedie te worden. De VN vreest voor het leven van meer dan honderd medewerkers.
Er werken meer dan negenduizend mensen voor de Verenigde Naties in Haïti, van blauwhelmen tot internationaal personeel en lokale werknemers. De organisatie zet zich schrap voor hard nieuws over een groot aantal van die medewerkers. Alain LeRoy, ondersecretaris-generaal voor Vredeshandhaving, beschreef de vernieling in Haïti als mogelijk “een van de meest tragische en verschrikkelijke tragedies in de geschiedenis van de VN-vredeshandhaving.” Ongeveer drieduizend soldaten en politieagenten van de VN werkten in of rond Port-au-Prince, de Haïtiaanse hoofdstad die het het ergste te verduren kreeg.
Het Christopher Hotel, dat dienst deed als hoofdkwartier voor de VN in Haïti, stortte in en er wordt gevreesd dat er nog 100 tot 150 personeelsleden onder het puin zitten.

Onduidelijkheid


VN ondersecretaris-generaal voor Veldondersteuning Susan Malcora wilde enkel 16 slachtoffers en 56 gewonden bevestigen. Maar ze voegde daar meteen aan toe dat 150 personeelsleden vermist zijn, waaronder de speciale vertegenwoordiger in Haïti, Hedi Annabi, de hoogste VN-vertegenwoordiger in het land. Door de chaos na de aardbeving en de vernielde communicatiemiddelen is het erg moeilijk duidelijkheid te krijgen over de precieze situatie in de stad.
In 2003 beleefde de VN een zwarte dag toen bij een aanslag in Bagdad 22 medewerkers omkwamen, waaronder de speciale vertegenwoordiger Sergio Vieira de Mello en zijn stafchef Nadia Younes. Maar als het dodentol in Haïti bevestigd wordt, zou dat de tragedie in Bagdad veruit overschaduwen.
VN ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken John Holmes benadrukte dat de VN ook extreem bezorgd zijn over het lot van de bevolking van Port-au-Prince. “We doen er alles aan om de humanitaire operatie zo snel mogelijk in gang te zetten”, zei hij. De eerste prioriteit is de redding en verzorging van de vele mensen die onder het puin gevangen zitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.