VN passen budget bevolkingsprogramma aan

Op de slotsessie van VN-commissie voor Bevolking en Ontwikkeling (CPD) vorige vrijdag is beslist het budget voor bevolkingsprogramma’s op te trekken van 15,2 naar 47, 9 miljard euro voor 2010. Een derde van het geld wordt verwacht van donorlanden, de rest moeten de betrokken landen zelf ophoesten.
Familieplanning, kraamzorg en de bestrijding van hiv/aids nemen de grootste hap uit het budget. De vorige begroting van 15,2 miljard euro dateerde uit 1994. Toen werden er in Cairo op de VN-top over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) afspraken gemaakt over de aanpak van het bevolkingsvraagstuk gedurende de komende 20 jaar.
Op deze top van ’94 werd voor het eerst binnen de VN het verband benadrukt tussen het bevolkingsvraagstuk en ontwikkeling. De nieuwe aanpak, vastgelegd in een actieplan gespreid over 20 jaar, voorzag een sterke nadruk op individuele rechten en noden in plaats van demografische doelstellingen. Vooral het verbeteren van de positie van vrouwen wereldwijd werd naar voren geschoven als een cruciale factor tot ontwikkeling. In het actieplan is er dan ook veel aandacht voor familieplanning, het terugdringen van moedersterfte en toegang tot onderwijs en medische zorg voor vrouwen.
Het is de eerste keer dat het toen voorziene budget aangepast wordt. “De nieuwe begroting ligt meer in de lijn van de huidige noden en past binnen de inspanningen om de Millenniumdoelen te halen”, aldus Thoyara Ahmed Obaid, directeur van het UNFPA, het bevolkingsfonds van de VN. De Millenniumdoelen werden in 2000 vastgelegd als belofte om tegen 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken via acht concrete doelstellingen. De verbetering van de gezondheid van moeders is er één van.
Toch heerst er pessimisme over de vorderingen op dit gebied. De kraamsterfte daalde weliswaar tussen 1990 en 2005 van 480 tot 450 gevallen per 100.00 geboortes, maar dat is veel te weinig om het vooropgestelde doel van 75% minder sterfgevallen te halen. Ook het aantal deskundig begeleide bevallingen stijgt lichtjes, maar blijft vooral in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië erg laag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.