VN-personeel zegt vertrouwen in Annan op

De medewerkers van de Verenigde Naties zien hun bazen niet meer zitten. Voor het eerst in de geschiedenis van de VN verklaarde de personeelsbond van de organisatie dat ze geen vertrouwen heeft in de secretaris-generaal en de directieploeg. Dat gebeurde donderdag op een spoedvergadering van de bond.

De U.N. Staff Union vertegenwoordigt meer dan 5.000 medewerkers van het VN-hoofdkwartier in New York. Op de vergadering van donderdag stemden meer dan 500 leden voor de motie van wantrouwen; er waren maar twee tegenstemmen en zes onthoudingen.

De personeelsbond van de VN reageert in de eerste plaats een rapport van Annan over de hervorming van de VN dat dinsdag werd gepubliceerd. ‘Investeren in de VN’ pleit voor een grondige herstructurering door middel van ontslagen en de uitbesteding van taken. Volgens de personeelsbond zijn de medewerkers van de VN ontzet door veel van de voorstellen.

De VN-vakbond beschuldigt Annan ook van leugens. Vorig maand verzekerde de VN-baas dat er nog geen principiële beslissing was genomen over de uitbesteding van een deel van het werk van het VN-secretariaat. Maar het rapport heeft het al heeft over kosten-batenstudies die tegen een bepaalde termijn moeten worden uitgevoerd.

‘Investeren in de VN’ stelt onder meer voor vertalingen, drukwerk en het loonbeheer tegen september dit jaar uit te besteden naar veel goedkopere landen als India, Zuid-Afrika of Thailand. Andere VN-organisaties denken daar ook over na. De herstructurering zou de VN in eerste instantie meer dan 400 miljoen euro kosten, maar zou later grote besparingen mogelijk maken.

Vorig jaar in November stemde de VN-vakbond al eens een motie van wantrouwen tegen de directie van het secretariaat, maar toen werd Annan nog gespaard. We hebben niet alleen vertrouwen in hem (Annan), maar we staan ook helemaal achter hem, verklaarde de voorzitter van de bond, Rosemary Waters, bij die gelegenheid. Maar sindsdien heeft Annan met zijn hervormingsvoorstellen de meerderheid van het personeel tegen zich in het harnas gejaagd.

De personeelsbond vindt dat de VN-directie verantwoording moet afleggen over beheerssystemen die de VN op kosten hebben gejaagd en die nu zo slecht blijken te werken dat ze best gewoon buiten gebruik worden gesteld. Annan wil onder meer af van het Integrated Management Information System (IMIS), een informatiseringsprogramma om de ingewikkelde VN-bureaucratie te stroomlijnen dat al 60 miljoen euro heeft gekost.

Volgens het VN-personeel is het herstuctureringsplan een poging om de aandacht van de lidstaten af te leiden van echte knelpunten als het gebrek aan goed financieel beheer en de voortdurende onwil om rekenschap af te leggen.

Annan is bezig aan zijn tweede ambtstermijn van vijf jaar. In december loopt zijn mandaat af. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.