VN richten schijnwerper op 10 vergeten nieuwsverhalen

Somalië zet stappen naar vrede. Fistula blinde vlek in gezondheidszorg voor vrouwen. Milieuschade drijft verspreiding infectieziekten op. De Verenigde Naties brengen tien verhalen die de wereldmedia in 2004 niet sexy genoeg voor u vonden.
Mijn eerste minister gaat de Algemene Vergadering van de VN aanspreken over sociale en economische kwesties die cruciaal zijn voor Afrika. Hoe krijg ik het verhaal in de New York Times?, vroeg een Afrikaanse ambtenaar ooit aan de voormalig vice-directeur van het VN-Kinderfonds Unicef, Tarzie Vittachi. Schiet hem neer en het wordt voorpaginanieuws, antwoordde Vittachi, een voormalige columnist voor Newsweek Magazine.

Met deze anekdote vestigde de inmiddels overleden Vittachi er de aandacht op dat de meeste Westerse media zelden diepgravende berichten publiceren over armoede, honger, kraambedsterfte en ziekten die aan de orde van de dag zijn in meer dan tweederde van de 191 lidstaten van de VN.

Omdat ze vinden dat er intussen weinig is veranderd, komen de Verenigde Naties ook dit jaar met een lijst van tien onderbelichte nieuwsverhalen. Voormalige strijders in Sierra Leone leggen de wapens neer. Kleine boeren uit Kameroen gebruiken het internet in hun strijd voor een eerlijke prijs voor hun producten. Meer dan honderd nationale mensenrechteninstellingen zien het licht. Noord-Uganda kampt met humanitaire crisis. Grenada worstelt om te herstellen van de vernieling door orkaan Ivan. Het geweld tegen vrouwen duurt voort. Landen als Turkije en Thailand bestrijden met succes illegale drugsteelt door de boeren een alternatief te bieden.

Er zijn verschillende redenen waarom grote televisiezenders en andere commerciële nieuwsmedia deze verhalen negeren of minimaliseren, zegt Shashi Tharoor, de vice-secretaris-generaal voor communicatie en publieksinformatie van de VN. Ze denken dat ze niet verkopen, dat ze te ver van het bed van het publiek liggen of dat ze ‘geen nieuws’ zijn, met andere woorden te weinig in de categorie ‘Man bijt hond’ vallen of te weinig drama bevatten.

Maar als je deze verhalen op een overtuigende manier brengt en hun relevantie aantoont, wek je wel de interesse van het publiek, vindt Tharoor. Wat verkoopt is uiterst betwistbaar, net als de opvatting dat alleen geweld en schandaal nieuws zijn. Waarom zou de Aziatische tsunami meer nieuwswaarde bevatten dan orkaan Ivan in Grenada? Waarom zou de horror van fistula (een complicatie die vrouwen in het kraambed oplopen en die hen kan verlammen of zelfs doden maar die in westerse landen niet meer voorkomt) niet alle vrouwen ter wereld interesseren, en ook elke man, want we worden toch allemaal geboren?

Is het een goed idee om een derdewereldpagina in te voeren, zoals een Londense krant jaren geleden deed? Nee, vindt Tharoor. Dat creëer je een soort van nieuwsgetto en bewijs je geen eer aan de intrinsieke waarde van die verhalen. Mensen die van zichzelf denken dat ze geen interesse hebben voor de Derde Wereld zouden die pagina gewoon overslaan. Wij denken daarentegen dat deze verhalen voor iedereen van belang zijn. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.