VN stellen onderzoek in naar daklozen in VS

Steeds meer mensen in de Verenigde Staten hebben geen fatsoenlijk dak boven het hoofd. De situatie is zo ernstig dat de VN een van hun topexperts voor mensenrechten hebben gestuurd om een onderzoek in te stellen.
VN-rapporteur Raquel Rolnik, hoogleraar aan de Universiteit van São Paulo in Brazilië, maakt deze maand een rondreis door heel het land. Ze doet dat op vraag van de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Cijfers voor het hele land ontbreken maar de meeste burgemeesters zijn het erover eens dat het aantal daklozen in de grote Amerikaanse steden toeneemt. In New York alleen zijn meer dan 40.000 mensen dakloos en hebben meer dan 130.000 mensen woningproblemen.

De oorzaken zijn niet alleen werkloosheid en de financiële en economische crisis. De overheid heeft ook een zwak woonbeleid, zeggen mensenrechtenactivisten. Slachtoffers van Katrina bijvoorbeeld, de orkaan die in 2005 toesloeg in New Orleans, zeggen dat ze nooit hulp hebben gekregen van de regering. “We zijn vluchtelingen in eigen land”, zei een van de slachtoffers in een ontmoeting met Rolnik.

Internationale druk



“De VN kunnen rechtstreeks niets doen. Ze kunnen de Amerikaanse wetgeving niet veranderen”, zegt Sam Jackson uit New Orleans, een advocaat die gespecialiseerd is in woonproblematiek. “Maar wat de VN wel kunnen doen, is de Amerikaanse regering hierover vragen stellen.” Volgens Jackson kan internationale druk Washington dwingen het probleem aan te pakken.

Rolnik bezoekt ook indianengemeenschappen. Deze week ging ze naar het Pine Ridge-reservaat in South Dakota. Volgens sommige schattingen heeft 60 procent van de huizen er last van de giftige zwarte schimmel. De huizen zijn overbevolkt. Een kwart van de mensen leeft in tenten en auto’s.

Het VN-Comité voor de Eliminatie van Raciale Discriminatie (CERD) stelde eerder dit jaar opnieuw dat de Verenigde Staten hun verplichtingen ten aanzien van de inheemse bevolking niet nakomen.

De vorige regering van George W. Bush verwierp de conclusies van het comité steevast. Huidig president Barack Obama gaf al aan dat hij de zaken anders wil aanpakken. Volgens de VN maakte Washington geen bezwaar tegen Rolniks missie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.