VN-top moet Zuid-Zuid samenwerking aanzwengelen

Terwijl de impact van de financiële crisis op de fragiele economieën van de armere landen in de wereld wereld duidelijk wordt, plant de VN een belangrijke internationale conferentie die de samenwerking tussen landen in het Zuiden moet aanzwengelen.
De top is gepland van 1 tot 3 december in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en moet vooral de handel, wederzijdse investeringen en financiering tussen ontwikkelingslanden aanzwengelen.

India, dat gezien wordt als een van de belangrijkste handelspartners en investeerders in de ontwikkelingslanden, hecht naar eigen zeggen “groot belang” aan de conferentie. “We hopen actief deel te kunnen nemen”, zegt Shashi Tharoor, de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. “Hoewel we de conferentie niet willen afschilderen als een oplossing voor de financiële crisis, geloven we toch dat Zuid-Zuid-samenwerking bijkomende hulp en steun kan bieden voor de getroffen landen.”

In een rapport dat vorige maand verscheen wees VN-secretaris-Generaal Ban Ki-moon er op dat er “een opvallende groei in handel, investeringen en financiering tussen Zuidelijke landen was” voor de economische crisis uitbrak. Sinds 1995 was de handel tussen landen in het Zuiden met gemiddeld 13 procent gegroeid. Tegen 2007 was de handel goed voor 2,4 biljoen dollar of 20 procent van de wereldhandel. Maar de economische crisis dreigt die vooruitgang voor een groot deel ongedaan te maken.

Laatste nippertje

Opvallend is dat de top pas op het laatste moment gepland werd. De meeste internationale conferenties worden minstens één of twee jaar op voorhand gepland, maar de Algemene Vergadering van de VN besliste pas vorige maand om de top in december te laten doorgaan, na veel discussie over details in de resolutie. De Vergadering riep de lidstaten wel op om “op het hoogst mogelijke niveau” te participeren.

Supachai Panitchpakdi, Secretaris-Generaal van de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad), wijst op het symbolische belang van de top. “De conferentie is een erg belangrijke symbolische prestatie voor ontwikkelingslanden en weerspiegelt het groeiende belang van de Zuid-Zuid-agenda”, zegt hij. Maar ook Panitchpakdi vindt dat het nogal ambitieus is om in amper enkele weken met een onderbouwd actieplan op de proppen te komen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.