VN vergaderen over kruimels voor ontwikkeling

De duizelingwekkende sommen die de Verenigde Staten en de Europese landen in noodlijdende banken en bedrijven pompen, maken duidelijk hoe weinig geld de rijke landen eigenlijk vrijmaken voor ontwikkelingshulp en de strijd tegen de klimaatverandering. De deelnemers aan de VN-top over de Financiering voor Ontwikkeling die zaterdag in Doha begint, hebben in elk geval interessant vergelijkingsmateriaal.
Volgens het Institute for Policy Studies, een onafhankelijke denktank in Washington, zijn de VS en de Europese landen al met meer dan 4000 miljard dollar over de brug gekomen om belaagde financiële instellingen overeind te houden. Dat is 40 keer meer dan het bedrag dat de rijke landen jaarlijks uittrekken voor de internationale strijd tegen armoede en klimaatverandering. Gisteren (25 november) maakte de Amerikaanse regering een bijkomend bedrag van 800 miljard dollar vrij om de financiële sector in het land te ondersteunen.
De Amerikaanse regering trok 152,5 miljard dollar uit om één enkel bedrijf – de verzekeraar AIG – van de ondergang te redden. Dat is ruim meer dan de 90,7 miljard dollar die de VS en de Europese landen in 2007 samen aan ontwikkelingssamenwerking uitgaven.
Zwitserland heeft 60 miljard dollar toegezegd om zijn kwakkelende investeringsbank UBS te redden. Dat is vijf keer meer dan het bedrag dat alle Europese landen samen de komende jaren zullen overmaken aan arme landen om de klimaatverandering daar aan te pakken.

België en Nederland


België heeft dit jaar al bijna 20 miljard euro uitgegeven aan financiële reddingsoperaties. Dat geld is natuurlijk lang niet allemaal verloren. De participaties in banken kunnen op termijn zelfs winst opleveren. Maar volgend jaar kosten de operaties België toch ongeveer een miljard aan extra rentelasten. Ter vergelijking: België gaf in 2007 iets meer dan 1,4 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp.
Nederland besteedde in 2007 4,5 miljard euro aan ontwikkelingshulp. Alleen al de overname van de Nederlandse tak van Fortis en ABN-Amro kostte de Nederlandse staat bijna vier keer meer: 16,8 miljard euro. Later injecteerde Nederland ook nog eens 10 miljard euro in ING. Ook hier gaat het om participaties die ooit winstgevend kunnen blijken en in elk geval ook weer van de hand kunnen worden gedaan. Maar ook aan ontwikkelingshulp zitten terugverdieneffecten vast.
Het Institute for Policy Studies vreest dat sommige rijke landen de dure reddingsoperaties als een excuus zullen inroepen om te beknibbelen op hun ontwikkelingshulp. Dat zou dit weekend al duidelijk kunnen worden om de VN-top over de financiering voor ontwikkelingssamenwerking in Doha, de hoofdstad van Qatar. Het engagement van de industrielanden om arme landen te helpen in de strijd tegen de klimaatverandering wordt een eerste keer op de proef op de klimaatconferentie in het Poolse Poznan, die op 1 december begint. Experts verwachten alvast weinig van de twee bijeenkomsten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.