VN verwacht groeivertraging in Latijns-Amerika

De VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad) wijst op een mogelijke terugval van de economische groei in Latijns-Amerika. Maar dat bedreigt de stabiele groei die de regio al jaren kent niet.
Unctad verklaart de groeivertraging van 5,3% (2007) naar 4,7% (2008) vanuit een normalisering en stabilisering van de Argentijnse en Venezolaanse economieën. Een sterk presterend Brazilië en een herstellend Mexico zouden deze lichte, economische terugval regionaal moeten opvangen. De belangrijkste oorzaak van de mindere groei is echter de vertragende wereldeconomie, waardoor de vraag naar Latijns-Amerikaanse exportproducten als olie en aardgas stabiliseert.
Op middellange termijn verontrust deze lichte terugval de economische experts allerminst. Zo staat voor de Wereldbank de gemiddelde economische groei van 5,3% sinds 2004 in schril contract met de 2,7% groei van de laatste vijftien jaar. Ook betekent dit vooruitzicht de langst durende positieve groeivoorspelling voor Latijns-Amerika sinds de jaren zestig.
Latijns-Amerika en de Caraïben probren hun economische heropleving al langer veilig stellen via een doorgedreven, regionale integratie inzake energiebeleid. Men hoopt niet alleen de ontginning en export van olie en aardgas te kunnen opdrijven, maar eveneens de eigen interne bevoorrading efficiënter te laten verlopen. In deze context starten Argentinië, Bolivia en Brazilië volgende week belangrijke gesprekken. Deze moeten uitmonden in een efficiëntere distributie van het Boliviaanse aardgas, waar de groeieconomieën van Brazilië en Argentinië zo naar snakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.