VN wil verdrag over conventionele wapens

De Verenigde Naties (VN) werken aan een bindend verdrag over regulering van de handel in conventionele wapens. Het nieuwe verdrag zal naar verwachting klaar zijn voor de Conference on the Arms Trade Treaty in 2012.
Het verdrag moet de wereldwijde handel in conventionele wapens zoals gevechtsvliegtuigen en -helikopters, oorlogsschepen, raketten en tanks, reguleren.
Vrijdag nam een overweldigende meerderheid van het 192 leden tellende Comité inzake Ontwapening en Internationale Veiligheid van de VN een resolutie aan. Die legt de basis voor een “gezamenlijke internationale standaard voor de import, export en overdracht van conventionele wapens”. De Algemene Vergadering zal het besluit naar verwachting begin november ratificeren.
Enkele van de grootste wapenhandelaren, inclusief de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, steunden de resolutie. Negentien staten onthielden zich van stemming, inclusief de twee grote wapenexporteurs Rusland en China, en wapenproducerende landen zoals Egypte, India, Iran en Pakistan. Op deze lijst staan ook Bahrein, Wit-Rusland, Cuba, Koeweit, Libië, Nicaragua, Qatar, Saudi-Arabië, Soedan, Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten, Venezuela en Jemen.
Het enige land dat tegen stemde, was Zimbabwe.

Vetorecht


Lange tijd was er weinig aandacht voor de handel in conventionele wapens, terwijl er wel internationale overeenkomsten over nucleaire, chemische en biologische wapens bestonden, zegt William D. Hartung, directeur van het Arms and Security Initiative van de New America Foundation.
Pas tien jaar geleden nam de VN het eerste “actieprogramma” over kleine en lichte wapens aan. “De VN-lidstaten hebben zich nu ertoe verplicht te onderhandelen over een bindend verdrag. Dat is een grote stap vooruit in relatief korte tijd”, zegt Hartung.
Volgens Hartung is de resolutie een gevolg van het werk van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) wereldwijd. Zij zouden de kwestie, die door regeringen veelal werd genegeerd, op de internationale agenda gezet hebben.
De Control Arms Campaign, een coalitie van honderden ngo’s uit meer dan honderd landen, noemde de resolutie vrijdag een “historische doorbraak”. De coalitie plaats echter kanttekeningen bij de geplande procedure voor de VN-conferentie, die elke lidstaat de mogelijkheid geeft een veto uit spreken over het uiteindelijke besluit.
“We moeten niet toestaan dat een paar sceptische landen het proces dwarsbomen, als duidelijk is dat de wereld een sterk verdrag wil”, zegt de Control Arms Campaign in een verklaring.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.