VN willen 120 miljoen dollar uittrekken voor Hariri-tribunaal

De Verenigde Naties willen 120 miljoen dollar (86,3 miljoen euro) uittrekken voor het speciale tribunaal dat onderzoek moet doen naar de aanslag op de in 2005 vermoorde Libanese oud-premier Rafiq Hariri. Vorige maand ging de Nederlandse regering akkoord met de komst van het tribunaal naar Nederland.
Het bedrag is bedoeld voor een periode van drie jaar, die ergens in de loop van volgend jaar moet beginnen. Het internationale tribunaal onder auspiciën van de VN zal bemand worden met een staf van ongeveer 430 personen.
Eenenvijftig procent van de kosten zal betaald worden uit vrijwillige bijdragen van de 192 lidstaten van de VN. De Libanese regering maakt de begroting sluitend.
De Libanese oud-premier Hariri kwam samen met 22 anderen om bij een aanslag met een autobom in de Libanese hoofdstad Beiroet, in februari 2005. Het incident leidde tot oproepen tot terugtrekking van de Syrische troepen en veiligheidsagenten die in Libanon waren sinds de startfase van de burgeroorlog (1975 - 1980).
Onderzoekers van de VN vermoeden dat de moord op Hariri politiek gemotiveerd is, omdat de oud-premier kritisch was over de Syrische invloed op de Libanese regering. Damascus ontkent echter elke betrokkenheid bij de aanslag.
Na de moord stelde de VN-Veiligheidsraad de Internationale Onafhankelijke Onderzoekscommissie (IIIC) in. De Belg Serge Brammertz is momenteel hoofd van die commissie. De Veiligheidsraad besloot tot het tribunaal nadat een verdeelde Libanese regering niet in staat bleek overeenstemming te bereiken over de locatie van het een gerechtshof.
Het tribunaal verschilt van andere tribunalen omdat het gericht is op onderzoek naar en vervolging van de verantwoordelijken voor de moord op een belangrijke politicus in een bepaald land. Volgens de Nederlandse ambassadeur bij de VN, Frank Majoor, zijn de Verenigde Naties verantwoordelijk voor de kosten van het tribunaal. “Uiteraard dragen wij onder bepaalde voorwaarden bij en zullen we verantwoordelijkheid nemen voor de beveiliging van het tribunaal.”
Nederland gastland
Nederland is al gastland van diverse tribunalen en rechtbanken, inclusief het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende stuurde in augustus een brief naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN, waarin hij aangaf dat de Nederlandse regering instemt met de komst van het Libanon-tribunaal. Nederland stelt als belangrijke voorwaarde dat degenen die eventueel door het tribunaal veroordeeld worden, hun straf niet in Nederland zullen uitzitten.
Als het Libanon-tribunaal geïnstalleerd is, zal het moeten bepalen of andere politieke moorden in Libanon, gepleegd sinds oktober 2004, verband houden met de moord op Hariri en of ook die voor het tribunaal gebracht moeten worden. Het tribunaal krijgt zowel Libanese als internationale rechters. Ban Ki-moon zei vorige week dat de selectieprocedure voor de rechters al is begonnen. Hij hoopt aan het einde van dit jaar de eerste namen bekend te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.