VN willen cultureel erfgoed Haïti redden

De werelderfgoedorgansatie van de Verenigde Naties, Unesco, en de Haïtiaanse regering willen gezamenlijk het culturele erfgoed van Haïti gaan beschermen. Na de aardbeving van 12 januari werden niet alleen talloze levens verwoest, maar ook vele nationale kunstschatten.
“We kunnen niet over wederopbouw praten zonder het te hebben over onze identiteit, cultuur en nationaal erfgoed”, zegt Marie-Laurence Jocelyn Lassegue, de Haïtiaanse minister voor Cultuur en Communicatie.

Lassegue is het hoofd van een delegatie die in Parijs is voor een conferentie die vandaag (dinsdag) gehouden wordt op het Unesco-hoofdkwartier. Het is de bedoeling een internationaal comité te vormen dat zich gaat bezinnen op manieren om de Haïtiaanse culturele erfenis te beschermen. Financiering daarvoor moet komen van een donoren, zegt Irina Bokova, algemeen directeur van de Unesco.

Bokova stuurde vorige maand een brief naar VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, om aandacht te vragen voor de dreigende vernietiging van het culturele erfgoed van het land. Ze pleitte ook voor een (tijdelijk) verbod op de handel in Haïtiaanse kunstvoorwerpen. Experts vrezen dat de beschadigde musea, galeries en kerken slachtoffer worden van plundering.  

Tot nu toe kwam er nog geen officieel antwoord van de secretaris-generaal, zegt een woordvoerder van de Unesco. Ook hij wijst erop dat voorkomen moet worden dat schatzoekers hun slag slaan bij belangrijke monumenten. Enkele van die monumenten zijn het voormalige Presidentiële Paleis, de Kathedraal van Port-au-Prince en gebouwen in Jacmel, de zeventiende-eeuwse Franskoloniale stad die Haïti wil voordragen voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Opslag



De Unesco stuurde na de aardbeving een speciale gezant, Bernard Hadjadj, naar Haïti om de schade aan kunstvoorwerpen en archieven te onderzoeken. Volgens Hadjadj, die ook in Parijs is voor de conferentie, zijn er dringend containers nodig om waardevolle werken, onder meer uit de jaren veertig, op te slaan.

Een van de oudste musea in Port-au-Prince,  het Centre d’Art, werd zwaar beschadigd door de aardbeving. De kunstwerken konden echter uit de puinhopen gered worden. Ze worden nu bewaard door particuliere organisaties. Opslag op langere termijn is echter noodzakelijk, zegt hij.

Unesco hielp ook bij het veilig stellen van de uitgebreide historische archieven van George Corvington, een bekend historicus op Haïti. De VN-organisatie wil met diverse organisaties partnerschappen aangaan om ook andere archieven op Haïti te bewaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.