VN willen opmars van haatzaaiers stuiten

Om de wereldwijde opmars van raciale en religieuze onverdraagzaamheid te stuiten willen de VN de interculturele relaties versterken. “Intolerantie en discriminatie zijn menselijk, maar we moeten de strijd hiertegen volhouden.”

In dit informatietijdperk kunnen we onmogelijk elke haatzaaier overal ter wereld tegenhouden, beseft ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “Maar we kunnen wel bruggen bouwen die sterk genoeg zijn om deze krachten te weerstaan.”

Dat is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van Unaoc, de Alliantie van Beschavingen binnen de VN, die later deze week in Wenen voor de vijfde maal een globaal forum organiseert.

Directeur Matthew Hodes legt uit dat intolerantie en discriminatie een onaanvaardbaar onderdeel zijn van de menselijke ervaring en waarschijnlijk nooit volledig uitgeroeid kunnen worden.

“Wat de internationale gemeenschap wel kan doen is de strijd tegen deze kwalen volhouden. Of het nu is door internationale instrumenten te ontwikkelen, waakzaam te blijven voor inbreuken en proactief proberen te verzoenen: we hebben een rol te spelen in die strijd”, verklaart Hodes.

Provocaties

De toename en verspreiding van haatmisdrijven zou te wijten zijn aan sensationele verslaggeving door de internationale media. Ban Ki-moon waarschuwde op de dag van de Vrede in september dat de wereld met wereldwijde protesten en geweld kampt in nog maar eens een poging om fanatisme en bloedvergieten te zaaien.

Hij verwees toen naar de media, die vandaag de luidste stemmen een microfoon onder de neus duwen. “Zo krijgen extremisten wel erg gemakkelijk publiciteit.”

Ook Navi Pillay, de VN-Hoge Commissaris voor Mensrechten, haalde uit naar de verslaggeving toen ze zei dat de beste manier om met provocaties zoals religieuze intolerantie om te gaan, ze negeren is. Maar dat doen nieuwsbewuste media natuurlijk niet.

Rol van media

Hodes nuanceert de rol van sensationele verslaggeving. “De meest vrije samenlevingen ter wereld hebben ook de meest vrije media. Werknemers in de media hanteren professionele standaarden die in elk land zijn opgesteld. Wanneer deze standaarden gevolgd worden, moet dat verantwoordelijke verslaggeving opleveren. Ook de media hebben de taak om waakzaam te blijven.”

Volgens Hodes hebben de media een centrale rol te spelen bij de bewustmaking van het publiek voor gevoelige kwesties als religieuze intolerantie, migratie en diversiteit. Al deze factoren kunnen namelijk bijdragen tot de polarisatie binnen gemeenschappen.

Een ontwerptekst die Unaoc samen met het Oostenrijkse ministerie voor Europese en Internationale Zaken heeft opgesteld en die zal worden besproken op het forum in Wenen, focust op hoe verantwoordelijk leiderschap een verschil kan maken in drie belangrijke kwesties: het stimuleren en beschermen van religieuze vrijheid, pluraliteit en verscheidenheid in de media, en tot slot een nieuwe kijk op migratie en integratie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.