VN zoeken 15 miljoen euro voor verwijdering giflading uit Amsterdam

Ivoorkust komt 15 miljoen euro tekort om het gif op te ruimen dat het in Amstelveen gevestigde bedrijf Trafigura Beheer in augustus naar Ivoorkust verscheepte. Na inademing van de dampen die opstegen uit het gedumpte afval overleden twaalf Ivorianen en hadden meer dan honderdduizend anderen medische zorg nodig. Het Milieuprogramma van de VN (UNEP) heeft een fonds opgericht voor de verwijdering en verwerking van het afval en vindt dat Europa moet bijspringen.
Ivoriaanse autoriteiten schatten dat het privé-bedrijf dat het gif en de verontreinigde grond naar Frankrijk stuurt, intussen 9.200 ton heeft verzameld. Het kost 30 miljoen euro om die hoeveelheid te verzamelen, te verschepen en te behandelen, maar Ivoorkust heeft nog maar 15 miljoen bij elkaar. Er blijft ook nog eens 3.200 ton vervuilde grond over.

Het gif is afkomstig van de Panamese olietanker Probo Koala die op 3 juli van dit jaar de Amsterdamse haven binnenliep en probeerde het afval ter verwerking aan te bieden. Buurtbewoners klaagden over stankoverlast. Een deel van de lading werd gelost, maar voor het vertrek op 5 juli gaf de gemeente toestemming de geloste lading weer het schip in te pompen.

De lading werd uiteindelijk gelost in Ivoorkust, volgens Trafigura op een correcte manier. Maar de 500 ton petrochemische afval werd door vrachtwagens gedumpt op minstens vijftien plaatsen rond de hoofdstad Abidjan, zeggen de Verenigde Naties. Een Ivoriaanse onderzoekscommissie bracht een rapport uit waarin stond dat corruptie en nalatigheid onder hoge Ivoriaanse ambtenaren dit mogelijk hebben gemaakt. Intussen heeft de Nederlandse commissie Hulshof gezegd dat de autoriteiten in Amsterdam geen toestemming hadden moeten geven gelost afval terug te pompen in het schip.

Wie er ook verantwoordelijk wordt gesteld voor het incident met de Probo Koala, de mensen van een van de armste landen ter wereld hebben al een dodelijke rekening betaald voor de dumping, en nu moeten ze ook nog eens de opruimactie betalen, zeggen de VN. Het is tijd dat internationale donoren solidariteit tonen met de Ivorianen, zegt Achim Steiner, hoofd van het UNEP. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.