Voedselcrisis bezorgt Aziatische Ontwikkelingsbank rode kaken

De Aziatische Ontwikkelingsbank (AsDB) moet zijn kersverse strategisch plan voor de komende twaalf jaar grondig bijsturen. Schuld zijn de hoge voedselprijzen die de instelling blijkbaar helemaal verrassen.
De vierdaagse jaarvergadering van de AsDB, die dinsdag (6 mei) wordt afgerond, moest Strategie 2020 in het zonnetje zetten, een meerjarenplan waarin de instelling een nieuwe visie op armoedebestrijding in Azië uit de doeken doet.
Maar het plan biedt geen antwoord op de voedselcrisis die ook in Azië ongenadig toeslaat. De tekst, die in maart werd goedgekeurd, heeft het nauwelijks over steun aan de landbouwsector. Toch woont het leeuwendeel van de 600 miljoen Aziaten die moeten rondkomen met minder dan een dollar per dag op het platteland. De meesten van hen zijn boeren of landarbeiders.
De Aziatische Ontwikkelingsbank krijgt er op de vergadering in Madrid dan ook duchtig van langs. “De stijgende voedselprijzen bedreigen de armoedebestrijding”, stelde de Indiase staatssecretaris voor Financiën Subba Rao zondag. “Voedselveiligheid moet een plaats krijgen in de langetermijnstrategie.”
“Noodmaatregelen zullen de voedselcrisis niet oplossen”, viel Supachai Panitchpakdi hem bij, de secretaris-generaal van de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad). “We moeten weer meer investeren in plattelandsontwikkeling.”
Strategie 2020 zet vooral in op de ontwikkeling van de private sector, goed beheer en de opleiding van ambtenaren, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, de kenniseconomie en samenwerking. Een en ander moet leiden tot “inclusieve groei”, “duurzame ontwikkeling” en “regionale ontwikkeling”.

Paragraafje over landbouw


Landbouw is geen kerngebied in het plan, moest AsDB-voorzitter Haruhiko Kuroda toegeven. “De tekst bevat wel een paragraaf over het thema”, verdedigde hij zich. “De Bank kan de landbouw steunen via leningen voor infrastructuur en voor de financiering van initiatieven op het platteland.” De instelling heeft ook al een document van 15 pagina’s gepubliceerd waarin ze antwoorden probeert te formuleren op de voedselcrisis.
Maar de kritiek op de jaarvergadering klinkt er niet minder luid om. De bijeenkomst heeft 3.000 regeringsvertegenwoordigers, bankiers, ondernemers en activisten naar Madrid gelokt.
Niet-gouvernementele organisaties klagen al langer dat de AsDB het platteland en de landbouw verwaarloost. De instelling sluisde de voorbije decennia gemiddeld maar 11 procent van zijn beschikbare middelen naar de landbouwsector, en de tendens lijk dalend. In 2007 had de Bank nog maar 510 miljoen dollar over voor de sector, duidelijk minder dan de 930 miljoen dollar die in 2006 werd geboekt. Voor de transport- en de telecommunicatiesector was er vorig jaar met 4,2 miljard dollar veel meer geld dan in 2006.
In de jaren 90 had de Aziatische Ontwikkelingsbank nog meer aandacht voor de landbouw. De Bank stelde toen onder meer veel geld ter beschikking voor een landhervorming op de Filipijnen. De leningen werden gebruikt om de productiviteit in de kleinschalige landbouw te vergroten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.