Voor 260 miljoen euro laat Ecuador Amazoneolie waar hij zit

Ecuador wil afzien van olieboringen in een waardevol natuurgebied in de Amazoneregio in ruil voor internationale steun. President Rafael Correa vindt 260 miljoen euro per jaar een redelijk compensatiebedrag. Ecuador zal een jaar wachten op een antwoord op het aanbod, zei een vertegenwoordigster van de Ecuadoraanse regering de voorbije week in New York.
“Als de wereld de planeet echt wil redden, wil mijn regering de olie verkopen maar hem in de grond laten”, verklaarde Lourdes Tiban op de jaarvergadering van het Permanent Forum over Inheemse Aangelegenheden van de VN. “Ik roep VN-agentschappen, lidstaten en niet-gouvernementele organisaties op ons voorstel in overweging te nemen”, zei Tiban.
De Ecuadoraanse minister van Energie lanceerde het idee bijna twee maanden geleden, maar nu heeft Ecuador het dus officieel voorgelegd aan de internationale gemeenschap. De afgelopen weken preciseerden regeringsmedewerkers al dat Ecuador het zich enkel zal kunnen veroorloven de veelbelovende aardolievelden niet aan te tappen als buitenlandse donoren met minstens de helft van het geld over de brug komen dat Ecuador zou mislopen. In een recente radiotoespraak plakte president Correa ook een concreet bedrag op het “enorme offer” dat “een arm land” als Ecuador wil brengen.
De nog maagdelijke olievelden die volgens experts goed zijn voor meer dan 900 miljoen vaten olie, liggen in het onmetelijke natuurreservaat Yasuni, in hart van het Amazonewoud. Ecuador zegt dat het om een gebied met een “buitengewone” soortenrijkdom gaat. De hele wereld vaart er wel bij als die natuurschatten behouden blijven, redeneert de Ecuadoraanse regering. Bovendien kan olie die in de grond blijft zitten ook niet bijdragen tot de opwarming van de aarde. Daarvoor moet de wereld ook iets over hebben.
De linkse regering in Ecuador zegt dat ze de olie-inkomsten eigenlijk hard nodig heeft. Meer dan de helft van de dertien miljoen Ecuadoranen is extreem arm. Ecuador torst ook een buitenlandse schuldenlast van 15 miljard dollar.
Indianen uit het Yasunireservaat zijn blij met het standpunt van de Ecuadoraanse regering, maar betwijfelen of die haar belofte zal houden. “We willen dat Carlos ontslagen wordt”, zegt Moi Enomenga, de leider van de Waorani-indianen die in het gebied leven. Hij heeft het over Carlos Pareja Yanuzeli, de baas van de staatsoliemaatschappij Petro-Ecuador. “Ze vernietigen ons land. We willen helemaal geen oliemaatschappijen in ons gebied.”
Volgens inheemse leiders zijn bedrijven als het Spaanse Repsol en het Braziliaanse Petrobras al met boringen begonnen in het Ishapingo-Tiputini-Tambococha-gebied in het Yasunireservaat. Dat is inheems territorium, maar de bedrijven hebben geen toestemming gevraagd aan de indianen die er leven.
De Waorani’s in de streek leven in zelfgekozen isolement. Ze zijn helemaal van het woud afhankelijk voor hun voortbestaan. Ook op natuurkundig vlak kan de exploitatie van de olievoorraden in de ondergrond dramatische gevolgen hebben. Volgens de World Conservation Union leven in het Yasunireservaat zeker 25 soorten die met uitsterven bedreigd worden. Daartoe horen de tapir en maar liefst tien apensoorten.
“We moeten nu dringend goede voorstellen te horen krijgen van de internationale gemeenschap aan Correa”, zegt Matt Finer van de Amerikaanse milieugroep Save America’s Forests.
Organisaties die opkomen voor de rechten van inheemse volken, hebben er een probleem mee dat Corea indirect een prijs heeft geplakt op het leven van inheemse Ecuadoranen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.