Voorlopig akkoord in Guadeloupe

Het collectief LKP en vijf werkgeversorganisaties op Guadeloupe bereikten vanochtend een akkoord omtrent een loonsverhoging van 200 euro. Enkele bezwaren beletten een echte doorbraak in de crisis die het eiland al meer dan een maand in zijn ban houdt.
In Pointe-à-Pitre, hoofdstad van het Franse eiland Guadeloupe, werd vorige nacht een akkoord bereikt tussen het collectief ‘Liyannaj Kont Pwofitasyon’ (LKP) en  vijf werkgeversverenigingen, in aanwezigheid van de Guadeloupse prefect Nicolas Desforges. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.
Het “Regionaal interprofessionele akkoord” beoogt een verhoging van de laagste lonen met 200 euro netto. Dit zou een inwilliging van de belangrikste eis van de arbeiders betekenen. De prijzen op het eiland zijn hoger dan in het Franse moederland, hoewel de gemiddelde lonen er lager liggen.
Met het zogenaamde “Jacques Bino-akkoord” – genoemd naar de vakbondsman die op 18 februari werd gedood – lijkt de LKP een kleine overwinning te hebben behaald. Al 39 dagen leggen stakingen en protestacties van arbeiders het Caraïbische eiland lam.

Enkele belangrijke bezwaren 


Toch is de eindzege nog veraf: van de 55.000 salarissen die voor deze verhoging in aanmerking komen, zou het akkoord hoogstens op 20.000 betrekking hebben. Zelfs deze cijfers zijn nog twijfelachtig. 
Vijf werkgeversverenigingen ondertekenden het akkoord. Samen vertegenwoordigen ze echter maar twee derden van de Guadeloupse ondernemingen. De grote afwezige aan de onderhandelingstafel was de Médef, de grootste Franse werkgeversorganisatie. 
Daarnaast waren ook hele sectoren, waaronder de hotelsector, niet vertegenwoordigd bij de onderhandelingen.
 “Het idee is dat, morgen, de onderhandelaars de andere werkgeversorganisaties integreren”, benadrukt mr. Desforges in Le Monde. “Ik wil niet geloven dat ze met dit voorstel, waarmee ze gisteren akkoord gingen, niet zullen instemmen”.

Verhitte gemoederen


Woensdag liepen de gemoederen aan de onderhandelingstafel hoog op, toen Elie Domota, LKP-woordvoerder, en Willy Angèle, vertegenwoordiger van Médef, het maar niet eens geraakten. Donderdag kwam de Médef-woordvoerder niet opdagen.
“Deze overeenkomst had al drie weken geleden, op 8 februari, ondertekend kunnen zijn”, verklaart mr. Domota aan Le Monde. Tijdens het weekend zal nog verder onderhandeld worden over een uitbreiding van de overeenkomst. “Het akkoord is zijn gewicht in goud waard”, meent de LKP-woordvoerder.

Martinique


De ontevredenheid over het lokale economische wanbeleid woei intussen ook over naar het naburige – eveneens Franse - eiland Martinique. De voorbije twee nachten is de hoofdstad Fort-de-France getuige geweest van zware rellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.