Vredesakkoord in Sudan biedt Uganda sprankje hoop

Nu een definitief vredesakkoord voor Zuid-Sudan nabij lijkt, hoopt buurland Uganda dat ook het conflict in Noord-Uganda beslecht kan worden. Al vanaf 1986 lijdt de burgerbevolking daar onder gevechten tussen rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) en regeringstroepen.


De Ugandese regering vermoedt dat het LRA opereert vanuit Zuid-Sudan en dat de rebellen wapens krijgen vanuit Khartoem. Sudan zou het LRA steunen, omdat het op zijn beurt Uganda beschuldigt van steun aan de Sudanese rebellen. Het vredesproces in Sudan geeft nieuwe hoop voor een oplossing in Noord-Uganda, zegt Daouda Touré, VN-coördinator in Uganda. We hopen dat het vredesakkoord ervoor zorgt dat de Sudanese regering de bewapening van het LRA gaat indammen.

Touré sprak over de kwestie tijdens een bezoek aan de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Hij was daar voor de presentatie van een nieuw boek over het conflict in Noord-Uganda. Het boek, met als titel ‘When the sun sets, we start to worry’, is mee uitgegeven door het Bureau Coördinatie Humanitaire Zaken (OCHA) van de VN. De titel verwijst naar de beruchte ontvoeringen van kinderen door de rebellen. Elke avond trekken duizenden kinderen naar de steden, waar ze bij scholen, ziekenhuizen en andere min of meer openbare gebouwen overnachten. Zo proberen ze te voorkomen dat ze ontvoerd worden door het Verzetsleger en gedwongen worden tot prostitutie of mishandeling en moord.

Het boek bevat getuigenissen van vrouwen en kinderen die ontvoerd zijn geweest door het LRA. Ze moesten zware bepakkingen dragen over lange afstanden. Degenen die achter raakten, werden geslagen of vermoord, beschrijft het boek. Sommige kinderen werden gedwongen anderen op gruwelijke wijze te vermoorden of verminken of om toe te kijken als anderen dit deden. Vrouwen en meisjes werden seksueel misbruikt.

Volgens de VN zijn sinds het begin van het conflict meer dan 20.000 kinderen ontvoerd. Meer dan een miljoen mensen zouden als gevolg van de oorlog in vluchtelingenkampen verblijven, waar gebrek is aan water en sanitaire voorzieningen. De LRA-rebellen trekken van de ene streek naar de andere. Daarom durven de vluchtelingen niet terug te keren naar hun dorpen. De oorlog heeft vooral zijn tol geëist onder de etnische Acholi’s. Hulporganisaties schatten dat van de 1,2 miljoen Acholi’s er 850.000 uit hun dorpen zijn verjaagd.

Critici verwijten de Ugandese regering gebrek aan daadkracht als het gaat om het beëindigen van het conflict in Noord-Uganda. Kritiek die de regering deze week tijdens een VN-bijeenkomst van de hand wees. De Ugandese regering probeert al twee jaar te onderhandelen met de rebellen, stelde woordvoerder Charles Wagaba in een verklaring. We wachten op een antwoord van LRA-leider Joseph Kony.

De regering heeft een voorstel om amnestie te verlenen aan rebellen die zich overgeven, voor de vierde keer verlengd, deze keer met drie maanden. De regering doet een beroep de rebellen daar gebruik van te maken. Het amnestievoorstel kan volgens de wet niet voor onbepaalde tijd verlengd worden. Herhaalde pogingen van religieuze leiders om met Kony tot een vredesakkoord te komen, liepen tot nu toe ook op niets uit

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.