Vredesgesprekken Sri Lanka lopen vast op wegblokkade

Een tweede onderhandelingsronde tussen vertegenwoordigers van de Srilankaanse regering en de Tamilrebellen heeft niets opgeleverd. Het grote twistpunt is de geblokkeerde autoweg A9, die het schiereiland Jaffna, een bolwerk van Tamilverzet, verbindt met de rest van Sri Lanka. De heropflakkering van het geweld tussen Tamils en Singalezen heeft sinds februari dit jaar aan duizend tot tweeduizend mensen het leven gekost.
Diplomaten omschreven de gesprekken, op initiatief van Noorwegen en met Zwitserse steun, ronduit als een “mislukking”. Beide partijen raakten het niet eens over een datum voor een nieuwe onderhandelingsronde, laat staan over gemeenschappelijke conclusies. Bemiddelaar Erik Solheim, de Noorse minister voor Ontwikkeling, riep beide partijen geen nieuwe militaire offensieven te beginnen en zich opnieuw te houden aan het staakt-het-vuren dat in 2002 werd bereikt.

Het voornaamste struikelblok is de blokkade van de autoweg A9, de levensader die het noordelijke schiereiland Jaffna verbindt met de rest van Sri Lanka. Met de blokkade wil de Srilankaanse regering de bevoorrading van het Tamilbolwerk stilleggen. De Tamildelegatie eiste de onmiddellijke heropening van de A9, waarop de Srilankaanse regering niet wilde ingaan.

Het hoofd van de Srilankaanse delegatie, Nimal Siripala de Silva, stelde voor de bevolking van Jaffna via de zeeweg te bevoorraden met voedsel en andere levensnoodzakelijke goederen. De vertegenwoordiger van de politieke vleugel van de Tamiltijgers, S.P. Thamilselvan, wees het voorstel van de hand omdat het zou neerkomen op het “voederen van gevangenen”. Hij veroordeelde de blokkade van de A9 als een “nieuwe Berlijnse muur”, die van het schiereiland een gevangenis met 600.000 inwoners heeft gemaakt.

De burgeroorlog tussen de Tamilrebellen in het noorden en oosten van Sri Lanka en de Singalese meerderheid op het eiland sleept al aan sinds 1972 en kostte 65000 mensenlevens. Nadat een eerste onderhandelingsronde in februari van dit jaar mislukte, is het geweld weer opgelaaid en kwamen nog eens duizend tot tweeduizend mensen om het leven. Ongeveer 70 procent van de 18 miljoen Srilankanen is Singalees en boeddhist. De hindoeïstische Tamils maken 18 procent van de bevolking uit en eisen een verregaande autonomie voor de gebieden waar ze in de meerderheid zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.