"Vredesmissie Soedan onverantwoord duur"

De VN-vredesmissie in Soedan, gehandicapt door gebrek aan manschappen en helikopters, ligt onder vuur vanwege de extreem hoge kosten. Alpha Oumar Konaré, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, noemt het “schandalig” dat de missie jaarlijks twee miljard dollar kost terwijl de ergste noden van Afrika elders liggen.
Tijdens een VN-debat over niet-gehaalde ontwikkelingsdoelen in Afrika, zei de oud-president van Mali het te betreuren dat er grote sommen geld worden geïnvesteerd in conflictpreventie in Afrika. Dat geld kan volgens hem beter gebruikt worden om ontwikkelingsdoelen te bereiken.
Het megabudget voor de gezamenlijke vredesmissie van de Afrikaanse Unie en de VN (UNAMID) , het hoogste in de geschiedenis van de VN-vredesmissies, noemde hij “schandalig”, gezien het feit dat de sleutel tot de oplossing van het probleem in Soedan “bij ons ligt”.
Hij gaf echter toe dat er een “Afrikaanse verantwoordelijkheid” is om iets te doen aan de vredes- en veiligheidsproblemen op het continent. “We moeten instituten opzetten en ze de macht  en middelen geven om adequate en tijdige actie te ondernemen.”
Vorige maand zei de Chinese ambassadeur Wang Guangya tegen de VN-Veiligheidsraad dat “armoede en gebrekkige ontwikkeling de belangrijkste oorzaken zijn van de kwestie Darfoer.” China is een belangrijke bondgenoot van Soedan. 
Hij citeerde ook secretaris-generaal Ban Ki-moon, die eerder zei dat ruzies over waterbronnen een belangrijke oorzaak van het conflict in Darfoer zijn. “Alleen een verbetering van de levensomstandigheden van mensen haalt de belangrijkste oorzaak uit het conflict”, zei de Chinese gezant. 
De Verenigde Staten stelden de moordpartijen in Darfoer gelijk met genocide. Volgens de schattingen van de VN heeft het vier jaar oude conflict aan meer dan 200.000 burgers het leven gekost. Meer dan 2,2 miljoen mensen sloegen op de vlucht of raakten ontheemd.

Moeizaam begin 


De vredesmissie UNAMID begon zijn operaties in Darfoer op 31 december vorig jaar. De missie van 26.000 man is potentieel een van de grootste vredesmissie ter wereld. Zij heeft een mandaat van twaalf maanden en werkt samen met de voormalige missie van de Afrikaanse Unie in Soedan (AMIS), die sinds 2004 actief is in Darfoer.
AMIS leed echter onder gebrek aan manschappen en financiering. Het jaarlijkse budget van twee miljard dollar voor UNAMID is bijna het dubbele van de 1,1 miljard dollar voor de vredesmissie in de Democratische Republiek Congo (MONUC). Van de twintig vredesmissies die momenteel actief zijn, zijn er acht in Afrika: in de Westelijke Sahara, Soedan, de Democratische Republiek Congo, Ethiopie en Eritrea, Ivoorkust, Burundi en Tsjaad/Centraal Afrikaanse Republiek.
Tot nu toe wist UNAMID slechts 9.000 man te werven voor de beoogde vredesmacht van 26.000 man. Ook is er een tekort aan materieel. De Soedanese regering eist dat UNAMID vrijwel volledig wordt samengesteld uit Afrikaanse troepen en weigert de komst van troepen uit Noorwegen en Zweden. De regering stelt zich ook gereserveerd op tegenover troepen uit Thailand en Nepal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.