Vredesmissies haperen

De Verenigde Naties, die zich al ernstig zorgen maakten over het welzijn van hun medewerkers in Algerije en Soedan, worstelen nu ook met de groeiende risico’s in twee nieuwe landen: Kenia en Tsjaad. In Eritrea heeft de Ethiopische regering de toevoer van brandstof naar de VN-blauwhelmen, die toekijken op het bestand tussen Eritrea en Ethiopië, afgesloten.
De Verenigde Naties zien zich genoodzaakt de veiligheidssituatie in Tsjaad en Kenia te evalueren. ‘Ik maak mij ernstig zorgen over de verslechterende veiligheidssituatie in N’Djamena en elders’, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon dinsdag. ‘We kunnen niet langer de veiligheid van ons personeel in Tsjaad garanderen en hebben het grootste deel van de medewerkers met de hulp van de Fransen geëvacueerd naar de buurlanden Kameroen en Gabon.’

Groeiend geweld


Ban Ki-moon maakt zich zorgen over het groeiende geweld in Afrika. ‘De recente gebeurtenissen in Kenia, Tsjaad, Darfoer en Algerije tonen aan hoe urgent deze zaak is’, zei hij. Hij wil tijdens de volgende weken met de 192 lidstaten praten over de veiligheid van de VN-medewerkers op hun grondgebied.
Na aanslagen in Bagdad en Algerije heeft de VN haar medewerkers in zes landen bevel gegeven hun werk binnenskamers te doen en het huis niet meer uit te komen. Mogelijk gaat het om Irak, Soedan, Somalië, Afghanistan en Libanon, waar eerder al VN-medewerkers bedreigd zijn.
‘De Verenigde Naties betekenen voor verschillende mensen veel verschillende dingen’, zegt een hooggeplaatste ambtenaar bij de VN. Er is het politieke orgaan, er is het secretariaat, en dan zijn er ook nog de verschillende humanitaire agentschappen. Een beslissing van de Veiligheidsraad, die in wezen genomen wordt door de lidstaten, kan daarom afstralen op de medewerkers van een van de agentschappen op het terrein.

Vredesmissie in Eritrea valt stil


In Addis Abeba en Asmara, de hoofdsteden van Eritrea en  Ethiopië, verblijven sinds eind 2000 een 3290 man sterke vredesmacht die het vredesverdrag tussen beide landen moet controleren na een zwaar uit de hand gelopen grensconflict, waarbij 70.000 mensen het leven verloren.
De VN-blauwhelmen in Asmara zullen binnen enkele dagen echter geen brandstof meer hebben, de Eritrese regering sneed de toevoer naar de internationale troepen begin december af. De Verenigde Naties waarschuwen dat de vredeshandhavers zullen moeten terugtrekken, maar waarschijnlijk is dat net wat Eritrea wil.

Birma wacht op VN


De Birmese monniken zouden niet liever hebben dan dat de Verenigde Naties ingrijpen in hun land. Ashin Kovinda, de 24-jarige leider van het protest dat vorig jaar september zo’n honderdduizend monniken op de been bracht in Rangoon, vindt de tijd rijp voor een VN-tussenkomst.
‘De internationale gemeenschap heeft nu gezien hoe serieus de onderdrukking door het militaire regime is. Daarmee heeft onze strijd in ieder geval iets opgeleverd’, zegt de monnik. ‘Ik wil de VN-Veiligheidsraad vragen hoeveel mensen nog opgeofferd moeten worden voordat wordt ingegrepen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.