Vrouwen en indianen onzichtbaar in Mexicaanse kiesstrijd

De Mexicanen trekken in juli naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen, maar de kandidaten hebben nauwelijks aandacht voor meer dan de helft van de bevolking. De Mexicaanse vrouwen en de zes à tien miljoen indianen in het land leggen geen gewicht in de schaal.

Op 1 juli kiest Mexico een nieuwe president, een nieuw Congres (500 leden) en een nieuwe Senaat (128 leden). Vandaag telt het Congres 138 vrouwen en slechts 8 inheemse verkozenen. Bovendien worden slechts 130 van de 2456 gemeentebesturen geleid door een vrouw.

Vrouwelijke kaderleden

“Verschillende zaken worden niet nageleefd, zoals de verplichting dat de partijen 2 procent van hun budget moeten besteden aan de opleiding van de vrouwelijke kaderleden”, zegt Emilia Reyes, expert genderbeleid.

Reyes coördineert het luik openbaar beleid van Equidad de Género, een coalitie van vijf Mexicaanse organisaties die via het SUMA-initiatief van VN-Vrouwen vrouwen zichtbaarder willen maken in de politiek. In drie jaar tijd willen ze 1500 vrouwen klaarstomen voor openbare mandaten in 10 van de 32 deelstaten.

“Er is weerstand maar er is een juridisch systeem dat de politieke rechten garandeert”, zegt Reyes. “We hebben voorstellen gekregen van de partijen om het aandeel van vrouwen te vergroten. We hopen dat die ook worden nageleefd wanneer de definitieve lijsten worden opgesteld.”

Inheemse volken

“We eisen dat de politieke platformen ook met de inheemse volken rekening houden, dat ze ons zien als actoren die de instellingen van het land willen veranderen”, zegt het inheemse parlementslid Filemón Navarro, die in 2009 haar kandidatuur via de rechtbank moest afdwingen. Meer dan 150 inheemse organisaties hebben een front gevormd om op alle niveaus kandidaturen te eisen.

“We vechten niet alleen voor kandidaturen maar ook voor voordelen voor onze gemeenschappen”, zegt Navarro. In de nationale begroting gaat dit jaar 3,8 miljard euro naar inheemse volken. Te weinig, vinden hun belangenorganisaties. “De inheemse agenda is niet prioritair voor de partijen, daarom willen we quota voor inheemse vertegenwoordiging”, zegt Antonieta Hernández, leider van de Mazahua-raad in Almoloya de Juárez, in de deelstraat Mexico. “

De helft van de 112 miljoen Mexicanen is vrouw, het aantal inheemse Mexicanen bedraagt 6,6 miljoen volgens officiële statistieken, meer dan 10 miljoen volgens inheemse organisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.