Vrouwen getuigen van moed

Terugblik op markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar

De situatie van vrouwen over de hele wereld is er het voorbije jaar maar traag op vooruit gegaan. Aan hun moed heeft nochtans niet gelegen.

  • REUTERS/Fayaz Aziz Vrouwen protesteren tegen de aanslag op de veertienjarige Pakistaanse Malala Yousafzai. REUTERS/Fayaz Aziz

Symbool voor de moed van een (jonge) vrouw is zonder twijfel Malala Yousafzai, het veertienjarige Pakistaanse meisje dat in het hoofd werd geschoten nadat de taliban haar van de schoolbus hadden gehaald. De reden van de aanslag op haar jonge leven was haar inzet voor meisjesonderwijs en haar openlijke kritiek op de taliban.

Ook Malala’s zusters in Egypte, die in het licht van de Arabische lente zo vurig hoopten op een betere toekomst, hadden het hard te verduren en werden zelfs vaak het doelwit van aanvallen op het Tahrirplein.

Girl power?

De empowerment van vrouwen is cruciaal voor duurzame ontwikkeling, sprak Michelle Bachelet, directeur van VN Vrouwen in juni bij het begin van de conferentie Rio+20. Niet alleen op het vlak van duurzame ontwikkeling is participatie van vrouwen onontbeerlijk, zo zei Bachelet, er moet ook een einde komen aan geweld tegen vrouwen en de rechten van vrouwen op gezondheid en reproductieve gezondheid moeten worden erkend.

Wat dit laatste betreft waren er positieve statistieken van een dalende moedersterfte wereldwijd, maar evengoed trieste uitschieters zoals bijvoorbeeld in Papoea-Nieuw-Guinea waar de moedersterfte dit jaar een record bereikte.

Zaken als de ongelijkheid van loon, geweldpleging op zelfbewuste en kritische vrouwen, de onvrije partnerkeuze, de schending van de seksuele rechten van vrouwen en praktijken van gedwongen huwelijken waren opnieuw deel van het nieuws in 2012.

In Latijns-Amerika, Azië en Afrika werden vrouwen nog vaak het slachtoffer van hiv, opgedaan in hun vaste relatie, onvrijwillige sterilisatie, genitale verminking en verkrachting aangewend als oorlogswapen.

Dichter bij huis kwamen vrouwen op straat om te protesteren tegen het genderbeleid van de Spaanse regering Mariano Rajoy, terwijl de directeur van het Worlwatch Insitute, Robert Engelman, in Washington waarschuwde voor een catastrofale bevolkingstoename tegen 2050. Alleen de aanpak van vrouwenongelijkheid kan volgens hem voor een kentering zorgen.

In de reeks de 12 van ‘12 blikt de redactie van persagentschap IPS Vlaanderen terug op de meest markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.