Vrouwen meer rechten maar nog lang niet gelijk

Het machismo is nog van deze tijd. De voorbije tien jaar verwierven de vrouwen op het Amerikaanse continent rechten die voorheen onbereikbaar leken, maar de deelnemers van de negende regionale vrouwenconferentie van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben van de VN (ECLAC) willen meer. Vrouwen hebben betere toegang tot onderwijs maar verdienen minder dan mannen, hebben vaker een betaalde baan maar blijven arm en genieten betere legale bescherming maar lijden nog steeds onder discriminatie.


De voorbije tien jaar hebben alle landen in de regio nieuwe wetten ingevoerd en zijn ze verbintenissen aangegaan om discriminatie en geweld tegen vrouwen te bestrijden. De meeste landen hebben bijvoorbeeld nu de wettelijke verplichting om ook vrouwen toe te laten zich kandidaat te stellen bij de verkiezingen. In de meeste landen prijken wel nog minder dan dertig procent vrouwennamen op de lijsten. Positieve uitzonderingen zijn Argentinië, Cuba en Costa Rica.

De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen steeg tot 73 jaar ten opzichte van 68 jaar voor mannen en het gemiddeld aantal kinderen per vrouw is gedaald tot 2,5 - hoewel het in sommige landen afzonderlijk nog steeds oploopt tot meer dan 3,5 kinderen per vrouw. Er zijn nu meer vrouwelijke leerlingen dan mannelijke in de middelbare scholen en de universiteiten, en met gelijke vrouwenrechten wordt steeds meer rekening gehouden in debatten.

Tot daar het goede nieuws in het ECLAC-rapport dat op tafel ligt op de conferentie in Mexico-stad, die nog tot morgen (zaterdag) duurt. De andere kant van de medaille is dat ongeveer de helft van de meisjes en vrouwen ouder dan 15 geen eigen inkomen hebben. Slechts één man op vijf zit in die situatie. Vrouwen die wel werk hebben, verdienen maar 68 procent van een gemiddeld mannelijk loon. Vier op vijf economisch actieve vrouwen geniet volgens de Internationale Arbeidsorganisatie geen enkele sociale bescherming. De ECLAC voegt daaraan toe dat vele van de miljoenen vrouwen zonder inkomen in marginale omstandigheden leven. Het gaat met name vaak om vrouwen van indiaanse en Afrikaanse afkomst.

ECLAC-baas José Luis Machinea ziet als een van de belangrijkste oplossingen voor de voortdurende ongelijkheid dat de plaatselijke overheden kredietinstellingen moeten oprichten die vrouwen toegang geven tot het economisch leven. Hij waarschuwt vrouwen zelf dat ze geen conformistische houding mogen aannemen. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.