Vrouwen mogen nu aan alle Olympische sporten deelnemen

Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen zullen er niet langer disciplines zijn die alleen voor mannen gereserveerd zijn. Ook vrouwen mogen boksen, besliste het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Geen goed idee, zeggen tegenstanders. “Het is de enige sport waarvan het doel is je tegenstanders tot moes te slaan.”
“Het is een belangrijke toevoeging aan de Spelen”, zei IOC-voorzitter Jacques Rogge vorige week bij de bekendmaking. “Het is tijd om de enorme vooruitgang te erkennen die het boksen de voorbije vijf jaar gemaakt heeft.”
Hij verwees naar een vorige beslissing van het IOC in 2005, toen het vrouwenboksen geweigerd werd, voornamelijk wegens bezorgdheid over het internationale niveau van de competitie. Ondertussen zijn er meer dan een half miljoen vrouwen met een bokslicentie, verspreid over 120 landen.
Voorstanders van vrouwensport verwelkomden de beslissing als een beloning van een lange, harde strijd voor gelijke kansen. “Vrouwenboksen gaat niet over agressie maar over performance,” zegt de Britse bokser Nicola Adams, vorig jaar zilver op het wereldkampioenschap in China.
Tessa Jowell, de minister die verantwoordelijk is voor de Londense Spelen in 2012, noemde de beslissing een mijlpaal. “Er is nog steeds een grote kloof tussen het aantal medailles dat vrouwen en mannen kunnen winnen, maar het is een stap in de goede richting. In London 2012 zal de eerste generatie boksheldinnen opstaan, die hopelijk nog meer vrouwen zal inspireren om deze sport te beoefenen.”

Freakshow


De Britse bokspromotor Frank Warren is tegen. “Ik waardeer dat vrouwen hard werken en trainen, en in deze wereld is iedereen gelijk”, zei hij aan The Independent. “Maar net zoals ik niet graag vrouwen in de frontlinie in Irak zie, zou ik niet willen dat mijn dochter bokst. Als ouder zou ik het niet toestaan. Er hangt een beetje een freakshow-mentaliteit rond.”
Aan de muur van een winkel In Oost-Jeruzalem hangen boksfoto’s. Op een ervan is de eigenaar te zien, Abu Steif, een legende bij Palestijnse boksfans, die Mohammed Ali een mannelijke handdruk geeft. Ook heeft hij zijn bedenkingen. “Boksen is zeer competitief, zelfs combattief. Maar het is de enige sport waarvan het doel is je tegenstanders tot moes te slaan. Ik wil niet dat onze sport vrouwen in zo’n situatie terechtkomen.”
In het debat over de voor- en nadelen van vrouwenboksen zijn er ook mensen die niet in de ring willen stappen. Ze vinden dat er op de Spelen helemaal geen boksen zou mogen zijn, ook niet voor mannen.
Paul Flynn, een voormalige bokser die nu in het Britse parlement zit, noemt de IOC-beslissing “dwaas” en “helemaal geen stap voorwaarts naar gelijkheid voor vrouwen. Als iemand nog denkt dat boksen een gezonde sport is, dan heb ik twee woorden voor die persoon: Muhammad Ali” – een verwijzing naar de ziekte van Parkinson die Ali kreeg, wat wordt toegeschreven aan de slagen die hij incasseerde tijdens zijn carrière.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.