Vrouwen van Herat mogen leren rijden

Afghanistan raakt verder verlost van zijn stigma als meest vrouwonvriendelijke land ter wereld. In de provincie Herat mogen vrouwen voor het eerst officieel leren rijden.







Twintig vrouwen tussen 18 en 40 kunnen binnenkort in Herat beginnen aan een twaalfdaagse rijopleiding. Ze krijgen zowel theorie en praktijk, en het is de verkeerspolitie zelf die de lessen geeft. Volgens kolonel Ghulam Hazrat Momand, het hoofd van de Verkeerspolitie van Herat, wil het initiatief expliciet bijdragen aan de rechten van vrouwen.

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel haalden 10 vrouwen al in 2003 hun rijbewijs, en dat voorbeeld begint nu langzaam navolging te krijgen in andere delen van het land. In Herat begonnen medewerkers van het Ontwikkelingsprogramma voor Kinderen en Jongeren – een plaatselijk initiatief – begin vorig jaar in het geniep met rijlessen voor vrouwen. Maar de toenmalige gouverneur van Herat, Ishmail Khan, deed de lessen al na een maand stopzetten.

De vrouwenrechten zijn pas herontdekt in Afghanistan. Tot in de eerste helft van de jaren 90 genoten vrouwen in de Afghaanse steden behoorlijk wat vrijheid naar de normen van een islamitisch land. Vrouwen achter het stuur waren geen zeldzaamheid. Maar onder de Taliban, die het van 1996 tot eind 2001 voor het zeggen hadden in het grootste deel van Afghanistan, kwam daar radicaal een einde aan. Vrouwen mochten niet meer buitenshuis werken. Ook de secundaire school was niet meer voor meisjes weggelegd. Vrouwen mochten zich enkel nog in een allesverhullende burka en liefst met een mannelijke begeleider op straat wagen. Een auto besturen zat er niet meer in.

Sinds de val van de Taliban kunnen de Afghaanse vrouwen herademen. De schoolpoorten gingen weer open voor meisjes, en in de nieuwe overheidsdiensten werken heel wat vrouwen. De regering telt drie vrouwelijke ministers. Vrouwen mogen ook weer zingen op radio en televisie, nog iets dat de Taliban verboden hadden.

De vrouwen in Herat geloven dat een rijbewijs veel deuren opent. “Rijden maakt vrij,” zegt Sorria, een 24-jarige studente medicijnen aan de universiteit van Herat. “Alleen over straat lopen is onveilig, en we zijn het beu almaar taxi’s te betalen.” Maar sommige mannen zijn tegen vrouwen achter het stuur. “Het hoort niet dat vrouwen en meisjes leren rijden, en de rijlessen zijn geen prioriteit,” zegt de 40-jarige Muhammad Karim, een leraar uit de stad Heart. “Onze stad is nog niet klaar voor die nieuwlichterij.” (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.