VRT-journalist Peter Verlinden mag Rwanda niet binnen

Peter Verlinden van de openbare omroep VRT mag Rwanda nooit meer binnen. Dat heeft de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Charles Murigande, laten verstaan tijdens een gesprek met MO*magazine in de Rwandese hoofdstad Kigali. “Peter Verlinden kiest in zijn reportages steevast het kamp van de genocidairs”, zei Murigande.



  • Stefaan Anrys Rwanda houdt VRT-journalist buiten Stefaan Anrys
Rwandese minister Murigande legt uit waarom (audiofragment)
Reactie Peter Verlinden (audiofragment)
Reactie Charles Michel (audiofragment)
Hij noemt diens manier van werken tendentieus en onevenwichtig. Volgens Murigande doet Verlinden de waarheid in Rwanda onrecht aan, door vooral de opposanten van het regime aan het woord te laten. De VRT-journalist krijgt al jaren nul op zijn rekwest om reacties te sprokkelen bij het regime en kan dus naar eigen zeggen niet beide kanten aanhoren.
Michel is back in Belgium
Peter Verlinden reisde de voorbije dagen mee met de delegatie van minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR), die in de nacht van maandag op dinsdag is teruggekeerd naar België. Michel deed samen met diplomaten, parlementairen, experts uit zijn kabinet en de administratie én een 20-koppige persploeg Congo, Oeganda en Rwanda aan.
Geen visum
Dat laatste Centraal-Afrikaanse land had vooraf al laten weten dat Verlinden niet welkom was op Rwandese bodem en had zijn visum geweigerd. Toen de delegatie vanuit het Congolese Goma per C130 naar Rwanda vloog, moest Verlinden dus noodgedwongen achterblijven.
Sterk maar autoritair
In Rwanda houdt president Paul Kagame sinds het “einde” van de genocide de touwtjes stevig in handen. Zijn land kent in vergelijking met het naburige Congo een opvallende groei. “Een kwestie van leadership”, zei Kagame zelf toen hij minister Michel op audiëntie ontving. Helaas houdt Kagame er volgens critici dictatoriale trekjes op na en is de ontwikkeling op het platteland lang niet zo rooskleurig als in de hoofdstad.
Hutu vs tutsi klopt niet
De genocide van 1994, waarbij extremistische hutu’s van de Interahamwe-milities, burgers en het toenmalige staatsleger de eigen tutsi-landgenoten en gematigde hutu’s massaal uitmoordden, liep uit op een overwinning van het Rwandees Patriottisch Front (FPR) van Kagame. Die was vanuit Oeganda Rwanda binnengetrokken en verdreef de hutu-strijdkrachten. In zijn opgang naar Kigali en ook nog in de jaren daarna maakte Kagame echter zelf ook slachtoffers, onder hutu’s, maar ook onder tutsi’s die zijn bewind ongunstig gezind waren.
Michel deed zijn uiterste best
Minister Michel heeft naar eigen zeggen tot voor de afreis van Goma naar Kigali telefonisch met de regering van Kagame contact gehad over Verlinden, maar het regime was niet te vermurwen. Tijdens vorige missies kon Karel De Gucht en vader Louis Michel het regime toch overhalen om Verlinden binnen te laten. Ditmaal kreeg de journalist nul op het rekwest en volgens minister van Buitenlandse Zaken, Charles Murigande, komt Verlinden er nooit meer in. Zolang althans deze regering in Rwanda de plak zwaait.
‘VRT steunt mij’
Volgens Peter Verlinden wordt hij niet ‘gedesavoueerd’ door de top van de VRT en zal de openbare omroep in de toekomst geen andere journalist afvaardigen,voor persreizen naar Rwanda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.