VS en Europa streven naar verbod diepzeeboringen

De Amerikaanse regering bereidt een nieuw verbod voor op olieboringen in diepe zeegebieden nadat het federale Hof van Beroep een eerdere schorsing niet verlengde.
Woensdag sprak Europees commissaris voor Energie Günther Oettinger zich al uit voor een stop op de vergunningen voor olieboringen in de Europese diepe zeegebieden. BP, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het olielek in de Golf Van Mexico, liet ondertussen weten dat het de deadline van 27 juli voor het dichten van het lek waarschijnlijk niet zal halen.
Het Amerikaanse Hof van Beroep in New Orleans heeft het verzoek van de regering Obama tot een verbod van zes maanden op olieboringen in diepe zeegebieden van de Golf van Mexico naast zich neergelegd. Het departement van Binnenlandse Zaken had gepleit voor een schorsing om de oorzaak van het lek in april en de veiligheid van andere boringen te onderzoeken.
Het verbod was al een eerste keer geweigerd op 22 juni. De Amerikaanse rechter Feldman oordeelde dat er geen doorslaggevende redenen waren voor een schorsing van booractiviteiten en dat het verbod een economische ramp betekende voor de industrie. Hij volgde daarmee het standpunt van de boormaatschappijen. Nu vond het Hof van Beroep dat de federale regering niet kon bewijzen dat het opheffen van de schorsing ‘onherstelbare schade’ zou veroorzaken.

Partijdigheid rechters


Het departement van Binnenlandse Zaken reageert met een nieuw plan. Dat wil de limiet voor boringen in diepe zeegebieden op 500 voet (152,5 meter) onder de zeespiegel legen. Daarmee komt de Amerikaanse regering tegemoet aan enkele bezorgdheden van het hof. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe voorstel precies voorkomt, maar een beslissing zou nog zeker uitblijven tot eind augustus. De woordvoerster van Binnenlandse Zaken, Kendra Barkoff, verklaarde aan het persagentschap Reuters dat een nieuw verbod nodig was ‘omdat we sinds het ontstaan van het lek hebben geleerd dat bedrijven niet altijd over de middelen beschikken om een lek te voorkomen, laat staan te dichten.’
Ondertussen beschuldigt de Alliantie voor Gerechtigheid, een liberale lobbygroep, de rechters van het Hof van Beroep van partijdigheid. Twee van de drie rechters hebben volgens de groep vroeger in hun private praktijk de olie-en gasindustrie verdedigd. Bovendien zou rechter Eugene Davis aandelen van olie- en gasbedrijven bezitten. En ook een derde rechter zou investeringen in energiebedrijven hebben.

Controleurs controleren


Ook Europa heeft zich al uitgesproken tegen diepzeeboringen. De Europese commissaris voor Energie, Günther Oettinger, pleitte woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg voor een verbod op vergunningen voor bedrijven die boren naar olie in Europese diepe zeegebieden. Hij eiste ook strengere regels om de vervuilingsrisico’s te beperken. ‘De bestaande wetgeving moet geactualiseerd en verduidelijkt worden’, vond Oettinger. Om te garanderen dat boringen voldoende gecontroleerd worden, spreekt hij volgende week met de nationale controleorganen voor boringen op zee, een belangrijke activiteit in de Noordzee. ‘Indien nodig zal ik een Europees kader voorstellen om de controleurs op hun beurt te controleren’, vertelde Oettinger. Hij wil daarnaast de garantie inbouwen dat oliebedrijven eventuele vervuilingen zelf betalen.

Lek gedicht in augustus


Het zal waarschijnlijk nog een tijd duren voor het olielek in de Golf van Mexico gedicht is. In een interview met de Amerikaanse krant The Wall Street Journal had het hoofd van het rampenteam bij BP, Bob Dudley, gezegd dat ze de deadline van 27 juli mogelijk zouden halen. Hij nuanceerde zijn uitspraak wel door te stellen dat het aankomende orkaanseizoen in de regio de werken zouden kunnen bemoeilijken en vertragen. Een woordvoerder van BP maakte duidelijk tegenover persagentschap ANP dat het erg onwaarschijnlijk is dat het lek gedicht zal zijn tegen 27 juli: ‘Dat kan alleen als alles absoluut perfect volgens plan verloopt en er geen onderbrekingen zijn. Hopen op zo’n ideaal scenario is redelijk naïef’. Een realistischer schatting is dat er in augustus een oplossing komt voor de lekkende oliebron.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.