VS gaan nieuw malariavaccin op mensen testen

In de Verenigde Staten gaat men begin volgend jaar een nieuw malariavaccin op mensen beginnen testen. Het is gebaseerd op een genetisch gemodificeerde parasiet die de ziekte veroorzaakt. Dat meldt de Nationale Academie voor Wetenschappen in de VS.
Malaria, een ziekte die elk jaar 1 miljoen mensen doodt, wordt overgedragen door de mug. Door een beet van een geïnfecteerde mug komen parasitaire eencellige beestjes het menselijke lichaam binnen. De parasieten gaan via het bloed naar de lever, waar ze zich vermenigvuldigen en vervolgens rode bloedcellen aanvallen.
Het Australische Walter and Eliza Hall-instituut heeft een malariavaccin ontwikkeld dat gebaseerd is op de parasitaire soort die de dodelijkste vorm van malaria veroorzaakt, Plasmodium falciparum.
De parasiet werd genetisch gemodificeerd zodat een verzwakte versie ontstond. Volgens professor Alan Cowman, hoofd van de afdeling van Infectie en Immuniteit van het instituut, heeft het onderzoeksteam twee sleutelgenen verwijderd bij de parasiet. Daardoor wordt de parasiet gestopt tijdens de infectie van de lever en kan hij daardoor de rode bloedcellen niet langer aanvallen.
“Ook al zijn twee genen verwijderd, de parasiet blijft leven en kan nog steeds het beschermende immuunsysteem van het lichaam stimuleren, dat binnenkomende, door muggen overgedragen dodelijke parasieten herkent en vernietigt”, zegt Cowman.

Tests op muizen


Volgens Cowman hebben tests op muizen aangetoond dat het vaccin helemaal beschermt tegen de malaria-infectie. Begin volgend jaar beginnen de tests op mensen. Dat gebeurt in het Walter Reed-onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger.
Aan het onderzoek wordt meegewerkt door Amerikaanse wetenschappers van het Biomedisch Onderzoeksinstituut van Seattle, het Walter Reed-onderzoeksinstituut en de Universiteit van Maryland.
Er zijn nog andere vaccins in ontwikkeling die eveneens parasieten verzwakken maar daar doet men dat via bestraling. Volgens professor Cowman hangt de efficiëntie daarbij af van de precisie van de bestraling en tonen de tests wisselende resultaten. Het genetisch modificeren van parasieten biedt volgens de Australische wetenschapper een zekerder oplossing.
Het onderzoek wordt ondersteund door een schenking van 17 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.