VS geven namen Bagram-gevangenen vrij

Onder druk van de mensenrechtenorganisatie ACLU hebben de Verenigde Staten de namen vrijgegeven van de 645 gevangenen in de Afghaanse Bagram-gevangenis.
Ondanks eerdere weigeringen van de Amerikaanse overheid om de namen te publiceren, ontving de American Civil Liberties Union zaterdag een lijst met de namen van de gedetineerden in Bagram.

“De vrijgave van de namen is een belangrijke stap op weg naar transparantie en verantwoording in de geheimzinnige gevangenis, maar het is ook maar een eerste stap”, zegt Melissa Goodman, advocate van de ACLU.  “Honderden mensen zitten in Bagram in verschrikkelijke omstandigheden, zonder zelfs te weten waarom ze gevangen zitten en zonder eerlijke kans om zich te verdedigen.”

Meer info



De ACLU eist daarom meer informatie dan enkel de identiteit van de gevangenen. “De namen zijn belangrijk, maar de informatie die de overheid blijft vasthouden is even belangrijk”, zegt Goodman. “Volledige transparantie en verantwoording vergt ook informatie over hoe lang die mensen al gevangen zitten, waar ze vandaag komen en of ze gevangen zijn bij een veldslag of in landen ver weg van Afghanistan.”

Bagram, de gevangenis ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, wordt al gebruikt door de VS sinds de invasie in december 2001. De gevangenis heeft een kwalijke reputatie nadat in 2002 twee gevangenen omkwamen na foltering. Ze waren opgehangen aan het plafond en geslagen met kettingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.