VS hervormen "ouderwetse" voedselhulp

Het Amerikaanse Congres rondt een grondige hervorming af van de buitenlandse voedselhulp. Dat was dringend nodig volgens critici, want het systeem was ouderwets, inefficiënt en soms zelfs schadelijk voor de lokale economie van ontwikkelingslanden.

  • CC Usaid/Jeff Holt Voedselbedeling van het Amerikaanse Usaid in Bangladesh. Usaid zal 1,8 miljoen mensen meer kunnen helpen zonder extra middelen in te zetten. CC Usaid/Jeff Holt

Ontwikkelingsorganisaties, die al jaren ijveren voor een grondige doorlichting, noemen de aanpassingen bescheiden, maar zijn blij dat een eerste horde is genomen. “Hoewel we beseffen dat er nog een lange weg te gaan is, zijn we blij met dit wetsvoorstel,” zegt Eric Munoz van Oxfam. “We weten dat deze veranderingen zullen helpen om levensreddende hulp bij hongerige mensen in crisis te krijgen, zonder dat dat de Amerikaanse blastingbetaler een cent meer kost.”

Uit schattingen blijkt dat Usaid, het Amerikaanse agentschap voor buitenlandse hulp, naar schatting 1,8 miljoen mensen meer zal kunnen helpen, zonder daarvoor extra middelen in te moeten zetten.

Farm bill

De veranderingen zijn onderdeel van een grote, vijfjaarlijks toekenning van middelen die bekendstaat als de “farm bill”. Die is van toepassing op bijna alle aspecten van de Amerikaanse landbouw, naast binnen- en buitenlandse voedselhulp.

De VS blijven ‘s werelds grootste donor van voedselhulp, goed voor ongeveer de helft van alle hulp per jaar, zowel noodhulp als langetermijnondersteuning. Maar in tegenstelling tot andere donoren heeft Washington lange tijd geëist dat een aanzienlijk deel van die hulp in de VS zelf geproduceerd werd, en dan naar het buitenland werd vervoerd, vaak op Amerikaanse schepen. Die bepalingen waren erg lucratief voor Amerikaanse landbouwbedrijven en rederijen.

Efficiënter

Andere donorlanden kozen voor voedselhulp die lokaal of in de regio geproduceerd wordt. Dat is niet alleen efficiënter, maar versterkt ook de lokale economie. Een belangrijke studie door de Amerikaanse overheid concludeerde dat de VS over een periode van drie jaar 219 miljoen dollar verloor door het inefficiënte systeem.

Hulpverlenders op het terrein zeggen dat al jaren. “We weten uit ervaring in landen als Niger, Haïti en Kirgizië dat de aankoop van voedselhulp de belastingbetaler niet alleen geld bespaart, maar het voedsel ook weken, zelfs maanden vroeger brengt dan als het uit de VS moet komen”, zegt Andrea Koppel van de hulporganisatie Mercy Corps. “De nieuwe farm bill biedt de overheid veel meer flexibele mechanismen om voedselhulp bij de mensen in de meest kwetsbare landen te krijgen.”

De Senaat zal waarschijnlijk volgende week stemmen over de nieuwe wet, die vervolgens nog door de president ondertekend moet worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.