VS leveren wapens aan buurland Haïti

Washington staat op het punt 20.000 M-16 geweren te verschepen naar de Dominicaanse Republiek. Dat land ligt op hetzelfde eiland als Haïti, waar zwaarbewapende rebellen president Jean-Bertrand Aristide mee uit het zadel lichtten. Experts voorspellen dat de wapens de slecht bewaakte grens met Haïti kunnen oversteken en het land





verder destabiliseren. De VS zien geen gevaar.

Een woordvoerder van het Pentagon bevestigde gisteren (woensdag) dat Washington binnen drie maanden een eerste levering van 2.000 tot 3000 M-16’s zal verschepen. Het contract dateert van 2002 en de Amerikaanse Senaat werd toen op de hoogte gebracht. Als je suggereert dat de wapens naar Haïtiaanse rebellen gaan, kan ik je verzekeren dat dit niet het geval is. We hebben expliciet afgesproken dat ze voor het Dominicaanse leger bestemd zijn, en als men ze voor wat anders wil gebruiken, moeten ze ons dat eerst vragen, zei de woordvoerder, die anoniem wil blijven. Hij gaf toe dat de VS geen honderd procent zekerheid kan geven over de uiteindelijke bestemming van de wapens, maar verzekert dat ze van tijd tot tijd controles uitvoeren om na te gaan of de Dominicanen de gestelde voorwaarden respecteren.

Rachel Stohl, een hooggeplaatste analiste van het Centrum voor verdedigingsinformatie in Washington, vindt dat de VS de wapenlevering aan de Dominicaanse Republiek op zijn minst moet uitstellen. Volgens haar is de grens tussen de Republiek en Haïti uiterst poreus en zijn er vrij sterke aanwijzingen dat er wapens oversteken. Stohl geeft wel toe dat het onduidelijk is of de overheid of het leger daarbij betrokken zijn. Maar ze gelooft dat een belangrijk aandeel van de vele wapens die zich momenteel in Haïti bevinden via het buurland werden ingevoerd. Het Pentagon zegt dat het daarvoor geen aanwijzingen heeft.

Het nieuws over de Amerikaanse wapenleveringen volgt vlak na opmerkelijke uitspraken van het Amerikaanse hoofd van de door de Verenigde Naties goedgekeurde multilaterale troepenmacht in Haïti. Dit is een land met veel wapens en ontwapening is niet onze missie. Onze missie is het land stabiliseren, verklaarde die zondag. Daarmee lijkt hij terug te komen op de eerdere beslissing dat de troepenmacht zou proberen de rebellen en andere groepen in het land te ontwapenen. Toen rebellenleider Guy Philippe zich daags na de aftocht van president Aristide uitriep tot nieuwe militaire leider, werd hij meteen teruggefloten door de VS, die verklaarde dat rebellen zouden worden ontwapend en uitgesloten van de politieke besprekingen.

De VS lijken hun koers te hebben gewijzigd, vindt Jocelyn McCalla, hoofd van de Nationale Coalitie voor Haïtiaanse Rechten in New York. Volgens haar roept de nieuwe VS-strategie vragen op over hun bedoelingen en over de taak van de VN-vredesmacht die eind mei de taak van de huidige multilaterale troepenmacht moeten overnemen. Ook noemt ze politieke stabiliteit onmogelijk zonder ontwapening. Ze merkt op dat de rebellen absoluut niet van plan lijken de macht uit handen te geven. Zaterdag keek Haïtiaans interim-premier Gerard Latortue toe hoe rebellenleiders in de stad Gonaives een schaars dozijn aftandse geweren inleverden, ‘als een teken van goede wil’. Volgens McCalla kreeg Latortue tegelijk te horen dat ze hem eruit zouden schoppen als hij de zaak niet naar hun zin regelde.

Stohl waarschuwt voor een herhaling van de fout uit 1994, toen alleen compleet onbruikbare wapens werden ingeleverd en de mensen in Haïti zich nog steeds onveilig voelden en gewoon nieuwe kochten. Er moet ontwapening komen van de rebellengroepen, de misdaadbendes en al diegenen die van deze gelegenheid gebruik maken om het Haitiaanse volk te terroriseren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.