“VS moeten VN-zeeverdrag ondertekenen”

De Verenigde Staten moeten snel toereden tot de VN-Conventie voor de Zeewet. Dat zegt de Raad voor Buitenlandse Relaties (CFR), een invloedrijke denktank in de VS. De meeste landen hebben het verdrag getekend maar president Ronald Reagan heeft er zich indertijd tegen verzet.
Na vijftien jaar onderhandelen ontstond in 1982 de Wet op het Zeeverdrag (LOST), een internationaal akkoord over de meeste aspecten van maritiem beleid, zoals zeevaart, luchtvaart over zee, exploitatie van de zeebodem, milieubescherming en onderzoek.
156 landen en de Europese Unie traden toe tot de Conventie voor de Zeewet. Reagan weigerde onder druk van de Amerikaanse energie- en mijnbouwindustrieën, die zich kantten tegen de regulering van diepzeemijnbouw door de onafhankelijke Internationale Zeebodemautoriteit in Jamaica.
In 1994 werd het verdrag aangepast om tegemoet te komen aan de Amerikaanse bezwaren, waarna de regeringen van Bill Clinton en George W. Bush wilden toetreden tot de Conventie. In de Senaat behaalden ze nooit de vereiste tweederdemeerderheid voor de ratificering.
Ook de huidige regering-Obama steunt het verdrag. Dit jaar nog kan de Senaat over de ratificering stemmen. Er zijn nog geen zittingen over het onderwerp vastgelegd. Veel hangt af van de prioriteit die de regering-Obama aan een snelle goedkeuring geeft.

Amerikaanse belangen


Het CFR-rapport stelt dat de goedkeuring van de LOST tot de nationale veiligheid van de VS kan bijdragen. Het kan ook helpen in de strijd tegen de piraterij en de bescherming van het noordpoolgebied. Maar ook diepzeemijnbouw, milieubescherming en de toelating van militaire en koopvaardijschepen op strategische vaarroutes zouden er baat bij hebben.
Voorstanders zeggen dat de bepalingen van de LOST overeenkomen met de Amerikaanse mariene strategie. Daarom steunt de top van de zeemacht het verdrag al jaren. Anderen benadrukken het internationale karakter van de oceanen en de bijhorende nood aan internationale regelgeving en samenwerking.
Tegenstanders, zoals het rechtse Centrum voor Veiligheidsbeleid (CSP), hebben het over een bedreiging van de Amerikaanse soevereiniteit en onacceptabele beperkingen in bewegingsvrijheid van de VS. Volgens het CSP verliest het land aan slagkracht als het ondergeschikt is aan de multilaterale conventie. Ze vinden dat het land al genoeg bestaande internationale wetten moet naleven.
Volgens de voorstanders ontwikkelen die wetten zich te snel om dezelfde stabiliteit als de LOST te bieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.