VS onderzoeken arctische plannen van Shell

Na het incident met het vastgelopen platform Kulluk heeft de Amerikaanse regering aangekondigd dat ze een grondig onderzoek doet naar de boorplannen van Shell in het poolgebied.

Shell kwam begin deze week goed weg toen het platform, met 500.000 liter diesel aan boord, weggesleept kon worden van de rotsen. Maar het ongeval is de zoveelste tegenslag voor het bedrijf dat olie wil winnen in het poolgebied.

Het incident heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken doen besluiten tot een grondig onderzoek naar de plannen van Shell in het gebied. “Het onderzoek, dat naar schatting zestig dagen in beslag zal nemen, zal zich specifiek richten op de Arctic Challenger, het schip dat Shell gebruikt om olielekken te bestrijden, de ontwikkeling van het insluitingvat, en problemen met de twee boorplatformen, de Noble Discoverer en de Kulluk”, stelt het ministerie in een persbericht.

Over de Artic Challenger bestaan al langer twijfels. De 36 jaar oude boot zou niet over de nodige papieren beschikken voor werk in de barre poolomstandigheden.

Energie-onafhankelijk

Het ministerie benadrukt dat boren naar olie de Amerikaanse afhankelijkheid van buitenlandse olie kan verminderen. Verkennende boringen verschaffen de Amerikaanse regering meer inzicht in de potentiële risico’s en opbrengsten in de regio. “Maar we moeten ook erkennen dat het poolgebied unieke uitdagingen met zich meebrengt die een nauwkeuriger onderzoek vergen.”

Shell heeft tot nog toe 5 miljard dollar uitgegeven aan verkennende boringen in het poolgebied.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.