VS-senaat bergt klimaatwet op tot volgende legislatuur

Na een driedaagse procedureslag is in de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel afgevoerd voor de reductie van de uitstoot van broeikasgassen door de industrie in de Verenigde Staten. De Democraten hopen op een ruimere meerderheid in de volgende legislatuur om de wet er toch door te krijgen.
Het voorstel wilde de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 19 procent verminderen tegenover het niveau van 2005 en in 2050 met 71 procent. Het systeem lijkt erg op het Europese met beperkingen op de uitstoot en verhandelbare emissiekredieten. Er moest ook een fonds van 800 miljard dollar (508 miljard euro) komen voor fiscale maatregelen ten voordele van schone energie. De Verenigde Staten zijn goed voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld.
De Amerikaanse president Bush liet van in het begin verstaan dat hij zijn veto tegen de wet zou gebruiken, omdat die de Amerikaanse economie tegen 2050 drie biljoen dollar zou kosten. De Amerikaanse olielobby financierde televisiespotjes die waarschuwden voor nog duurdere olie.
“Net nu de economie het moeilijk heeft en de prijs voor benzine, voedsel en energie door het dak gaan, dreigt er een nieuwe fiscale druk voor arme Amerikanen”, zei Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse minderheid in de senaat.

Filibusteren


In plaats van een inhoudelijk debat aan te gaan, kozen de Republikeinse senatoren woensdag voor een procedureslag om een stemming zo lang mogelijk uit te stellen. Zo vroegen ze dat een klerk van de Senaat het 500 pagina’s tellende wetsvoorstel integraal zou voorlezen, wat voor aanzienlijk tijdverlies zorgde.
De Democraten dienden uiteindelijk een motie in om de debatten te sluiten en over te gaan tot de stemming. Daarvoor hadden ze een meerderheid van 60 van de 100 senatoren nodig. De motie kreeg slechts 48 stemmen voor en 36 tegen en daarmee was het voorstel voorlopig van de baan. De twee kandidaten voor de race naar het Witte Huis, de Democraat Barack Obama en de Republikein John McCain waren niet aanwezig bij de stemming maar lieten verstaan dat het voorstel op hun steun kon rekenen.
Milieuorganisaties zijn blij met de groeiende steun voor het voorstel en rekenen op de volgende legislatuur om de wet erdoor te krijgen. Analisten voorspellen een meerderheid van 58 Democratische senatoren op 100, tegenover slechts 51 op 100 nu. “De mensen zijn de cynische politieke spelletjes die de Republikeinen deze week hebben gespeeld grondig beu”, zei Carl Pope, directeur van de Sierra Club.

“Niet genoeg”


Sommigen vinden dat de voorgestelde Climate Security Act (CSA) niet ver genoeg gaat. “Bij de vertoning op de heuvel van het Capitool is men een beetje vergeten dat de CSA op zich hopeloos onvoldoende is om een klimaatramp te vermijden”, zei John Passacantando, de directeur van Greenpeace in de Verenigde Staten.
Volgens Friends of the Earth moet de uitstoot in 2050 tot 80 procent onder het niveau van 1990 worden gebracht. Met de CSA zou slechts een reductie van 25 procent worden bereikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.