VS sluiten bezuinigingen op defensie niet uit

Nu de druk toeneemt om het enorme begrotingstekort van 1,3 biljoen dollar weg te werken, zijn bezuinigingen op defensie geen taboe meer voor de Verenigde Staten.

In de afgelopen veertien dagen kwamen er twee rapporten uit waaraan zowel Republikeinen als Democraten meewerkten. Beide rapporten, waaronder een in opdracht van president Barack Obama, concluderen dat er bij de bezuinigingen geen uitzondering gemaakt moet worden voor het Pentagon.
 
Invloedrijke Republikeinen, wier partij eerder deze maand na verkiezingen de macht overnam in het Huis van Afgevaardigden, lijken tegen elke bezuiniging op defensie.

De houding van de tientallen Republikeinen die sympathiseren met de “Tea Party-beweging” en die in januari zitting nemen in het nieuwe Congres, is echter nog onduidelijk. Sommigen, zoals de voormalige Republikeinse vice-presidentskandidaat Sarah Palin, willen juist extra geld uitgeven aan het leger. Anderen, zoals senator Rand Paul uit Kentucky, willen de mogelijkheid van bezuinigingen op defensie in ieder geval bespreken.

 Of deze haviken een alliantie zullen vormen met liberale Democraten om bezuinigingen op defensie door te voeren, zal in het komende jaar moeten blijken.

Terrorisme

Dit jaar was het budget voor het Pentagon meer dan 530 miljard dollar. De 182 miljard die naar de oorlog in Afghanistan, Irak en andere overzeese operaties ging, is daarin niet meegerekend. In totaal is het Amerikaanse defensiebudget goed voor 40 procent van alle wereldwijde defensie-uitgaven. Het budget is ruim vijf keer hoger dan dat van China, het land met de hoogste defensie-uitgaven na de VS.
 
Het Amerikaanse budget verdubbelde bijna in de afgelopen jaren. Dat is vooral het gevolg van de “wereldwijde strijd tegen het terrorisme” die in gang werd gezet door de regering van George W. Bush.

Vooruitlopend op de komende strijd, kondigde de minister van Defensie, Robert Gates, een plan aan om in de komende vijf jaar 100 miljard dollar te besparen door de onder meer de procedures voor de aanbesteding van opdrachten te hervormen en de afhankelijkheid van particuliere contractanten te verminderen. Het gaat daarbij echter om interne besparingen, waarbij het vrijgekomen geld elders binnen het Pentagon besteed wordt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.