VS twijfelt aan Afghanistan en Pakistan (analyse)

De VS hebben hun beleid voor Afghanistan en Pakistan herzien, maar de problemen zijn er niet minder groot op geworden. Washington twijfelt of beide landen de opstandelingen wel de baas kunnen.
Officieel genieten zowel president Asif Ali Zardari van Pakistan als president Hamid Karzai van Afghanistan het vertrouwen van Washington. De twee hadden deze week in Washington een ontmoeting met president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.
Maar velen twijfelen of beide leiders de Amerikanen wel voldoende steun kunnen bieden in de strijd tegen het extremisme in hun landen. Daardoor is aarzeling merkbaar bij zowel het Amerikaanse Congres als bij president Barack Obama zelf.

Alternatief voor papaver


Het Amerikaanse Congres weigert bijvoorbeeld met geld over de brug te komen om alternatieven te ontwikkelen voor de papaverteelt in Pakistaanse grensstreek. Met de inkomsten uit die teelt wordt de taliban gefinancierd. Obama wil die hulp op gang brengen maar het Congres wil eerst duidelijke voorwaarden en controle voor de besteding van het ontwikkelingsgeld.
Volgens de gerenommeerde Pakistaanse journalist en analist Ahmed Rashid is er geen tijd meer voor twijfel. In The Washington Post hield hij deze week een pleidooi voor een snelle goedkeuring van de hulp, die zeker het eerste jaar niet aan voorwaarden gebonden mag zijn. “Ja, er is een enorme verandering nodig in de houding en het beleid van het leger, de inlichtingendiensten en de regering”, schreef hij. “Maar morgen kan het te laat zijn. Pakistan heeft vandaag hulp nodig.”

Afstandelijk


Volgens The Washington Post wil Obama een “afstandelijke relatie” met de Afghaanse president Karzai omdat die er na zeven jaar nog steeds niet in geslaagd is zijn macht ver buiten de hoofdstad Kaboel te laten gelden.
Afghanistan is onlangs ook als een van de meest corrupte landen ter wereld bestempeld en Karzai wordt soms als een probleem beschouwd in dit verband. Zijn machtige broer wordt ervan verdacht bij zware corruptie betrokken te zijn. Karzai zelf is opvallend zacht voor de krijgsheren die de bevolking afpersen. Maar de concurrentie is zwak. Naar verwachting wint Karzai in augustus opnieuw de presidentsverkiezingen.

Pakistan


In Pakistan is de politieke toekomst van Zardari onzeker. Hij kreeg al met felle tegenstand af te rekenen van zijn belangrijkste opponent, Nawaz Sharif.
Zardari sloot een vredesakkoord met de islamisten in de Swatvallei. Volgens Clinton betekent dit dat de Pakistaanse regering “eigenlijk de macht overdraagt aan de taliban en de extremisten.”
Toen de taliban de aanpalende provincie Buner introkken, op minder dan honderd kilometer van de hoofdstad Islamabad, gingen de alarmbellen af in de VS.
Het is niet duidelijk of het Pakistaanse leger onder leiding van generaal van Parvez Kayani klaar is om de opstandelingen het hoofd te bieden. Het land kende acht jaar militair bewind onder leiding van dictator Pervez Musharraf, die de taliban de vrije hand liet. Kayani lijkt te aarzelen om een militaire stempel te drukken op acties die gezien kunnen worden als acties tegen zijn eigen landgenoten. De generaal zoekt daarom politieke dekking bij de (burger)regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.