VS verwachten intensief orkanenseizoen

De Amerikaanse meteorologische dienst NOAA voorspelt een “actief tot extreem actief” orkaanseizoen dit jaar, met drie tot zeven “grote” orkanen van categorie 3, 4 of 5, die rukwinden tot 180 kilometer per uur halen. Die kunnen de olie in de Golf van Mexico diep het land injagen.
In totaal verwachten de wetenschappers van de NOAA 14 tot 23 stormen die een naam zullen krijgen. Dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde van elf “genaamde” stormen. “Als deze vooruitzichten kloppen, dan zal dit seizoen een van de meer actieve zijn in de geschiedenis”, zegt Dr. Jane Lubchenco van de NOAA. “De grotere waarschijnlijkheid van stormen zorgt ook voor een groter risico dat ze aan land komen, dus we sporen iedereen aan om paraat te zijn.”

Warme oceaan


Een van de factoren die de orkanen in de hand werken, is de temperatuur van het zeeoppervlak. Dat is enkele graden warmer dan het gemiddelde. Er komen dus zeker meer orkanen dan gemiddeld, alleen weet de NOAA niet precies hoeveel meer. “De grootste onzekerheid is hoeveel boven het gemiddelde we zullen uitkomen”, zegt Gerry Bell van NOAA. “Hoe dicht we bij onze hoogste schattingen komen, hangt af van hoe klimaatfenomeen La Nina zich ontwikkeld”.
NOAA is niet het enige instituut dat meer orkanen voorspelt. Ook de Universiteit van Florida heeft een uniek computermodel ontwikkeld om orkanen te voorspellen. De wetenschappers voorspellen zo’n zeventien stormen met een naam, waarvan er tien zullen uitgroeien tot een orkaan.

Olie


De stormen kunnen dit jaar voor nog grotere schade zorgen, omdat ze de olie uit het lek in de Golf van Mexico sterk kunnen verspreiden en het land op kunnen jagen. Vloedgolven zouden het goedje zelfs diep het binnenland in kunnen jagen.
Of het olielek op zich het orkaanseizoen kan beïnvloeden, weten de wetenschappers niet, omdat ze nog nooit de impact van een olielek op dergelijke schaal hebben kunnen bestuderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.