VS voeren oorlog met onbemande vliegtuigen op

De luchtoorlog met onbemande vliegtuigen in Pakistan bereikt een nieuw hoogtepunt. Nooit eerder werden in een maand zoveel aanvallen uitgevoerd.
Woensdag vielen Amerikaanse “drones” een doelwit aan in Darga Mandi, een dorp in Noord-Waziristan. Het was hun derde aanval in minder dan 24 uur, en de twaalfde aanval in dertien dagen tijd. Daarmee zijn in deze maand al meer aanvallen uitgevoerd dan in eender welke maand sinds het begin van de campagne. Sinds het begin van het jaar werden al 66 aanvallen uitgevoerd, waarvan 60 in Noord-Waziristan.
Volgens lokale berichtgeving werden in de laatste aanval twaalf raketten afgevuurd en vielen er veertien doden. Als die berichten kloppen, komt het aantal slachtoffers voor september op zestig en het totaal voor 2010 op zo’n zeshonderd.

Haqqanistrijders


De precieze doelwitten houden Amerikaanse strijdkrachten strikt geheim, maar de golf van aanvallen past naar alle waarschijnlijkheid in een campagne tegen Haqqani-strijders, een gewapende groep die banden heeft met Al-Qaida.
Volgens hooggeplaatste bronnen binnen het Amerikaanse leger wordt een strategie gevolgd van “hamer en aambeeld”. De strijders worden achternagezeten door grondtroepen in Afghanistan, terwijl hun kampen over de grens met Pakistan gebombardeerd worden door de drones.
Volgens waarnemers is de campagne niet zozeer bedoeld om de strijders uit te roeien, maar om ze onder druk te zetten met het oog op een onderhandelde oplossing.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.