VS willen 's werelds webmaster blijven

Twee dagen voor het begin van de Wereldtop over de Informatiesamenleving in Tunis lijkt er nog geen compromis in de maak over het beheer van het internet. Dat kan ook een negatieve uitwerking hebben op initiatieven om de digitale kloof tussen arme en rijk landen te dichten.

De VS willen niet raken aan de manier waarop het internet vandaag draait.
Technisch toezicht op grote servers die de ruggengraat van het systeem uitmaken en de toekenning van domeinnamen en IP-nummers, essentiële functies die het wereldwijde web werkbaar houden, zijn in handen van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann). Dat is een private non-profitorganisatie in Californië, die haar opdracht kreeg van het Amerikaanse ministerie van Handel. In de Icann werken al lang mensen van uiteenlopende nationaliteiten mee, maar allen de VS kunnen echt invloed uitoefenen op de organisatie.

Zowel de ontwikkelingslanden als de Europese Unie vinden dat het beheer van het internet internationaal georganiseerd moet worden. Landen als China, India en Brazilië willen er een intergouvernementele organisatie naar voorbeeld van de VN voor opzetten, om zo ook aandacht te krijgen voor de belangen van de ontwikkelingslanden. De EU heeft een coöperatiemodel voorgesteld, met een forum waar regeringen, bedrijven en organisaties hun zeg kunnen doen. Daardoor zouden alle belangen gaan meespelen.

Maar Washington blijft de boot afhouden. Ik denk niet dat er iemand gelooft dat de discussies over het beheer van het internet één extra computer of één mobiele telefoon meer opleveren op het platteland in Afrika, Zuid-Amerika of Azië, zegt David Gross, het hoofd van de Amerikaanse delegatie bij vorige vergaderingen over de informatiesamenleving.

Het eerste luik van de Wereldtop over de Informatiesamenleving in Genève leverde in 2003 een actieplan op om de toegang tot computers en telecommunicatie in plattelandsgebieden, in scholen, bibliotheken en ziekenhuizen en bij plaatselijke besturen in de ontwikkelingslanden te verbeteren. Die landen argumenteren dat dergelijke doelstellingen makkelijker kunnen gehaald worden als het beheer van het internet hervormd wordt.

Daar zijn de VS het niet mee eens. Ik denk dat er op al die vlakken al veel vooruitgang is geboekt, oordeelt Gross. Natuurlijk moet er nog veel gebeuren. De VS waarschuwen ook dat sommige landen hun zeggenschap over het beheer van het internet zouden misbruiken om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen. De EU en Canada delen die bezorgdheid, maar zijn tegelijk ontevreden over de Amerikaanse dominantie in de huidige regeling.

Waarnemers geloven dat het nog te vroeg is om ervan uit te gaan dat de top in Tunis een fiasco wordt. Maar de kans is wel groot dat de bijeenkomst wordt afgesloten zonder belangrijke overeenkomst.

Pessimisten voorspellen China, Rusland, Brazilië en andere landen hun eigen versie van het internet kunnen lanceren als er geen vergelijk wordt gevonden over het beheer van het internet. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.