Vuil water doodt 4000 kinderen per dag

Vervuild drinkwater en slechte of ontbrekende sanitaire voorzieningen doden elk jaar zeker 1,5 miljoen kinderen jonger dan vijf. Dat zegt het VN-kinderfonds Unicef in een nieuw rapport. Veel ontwikkelingslanden boeken vooruitgang, maar in zwart Afrika blijft de uitdaging enorm.
De statistieken zien er nog altijd heel slecht uit. Van de 6,5 miljard mensen op aarde heeft nog altijd meer dan een miljard geen toegang tot zuiver drinkwater. Ruim 2,6 miljard wereldburgers hebben geen moderne sanitaire voorzieningen. Bijna de helft uit van de mensen die daardoor een permanent gezondheidsrisico lopen, zijn kinderen.

Diarree maakt in de wereld elk jaar ongeveer 1,9 miljoen slachtoffers bij kinderen jonger dan vijf, schat Unicef. Ongeveer 1,5 miljoen van die kinderen overlijdt als gevolg van bacteriën die worden overgedragen via besmet drinkwater of menselijke uitwerpselen die niet snel genoeg worden afgevoerd. Ziekten als tyfus en cholera die ook samenhangen met ongezuiverd drinkwater, eisen ook een hoge tol. Je mag bovendien niet alleen de doden tellen, zegt Unicef-directeur Ann Veneman. “De ontwikkeling en het gestel van miljoenen andere kinderen worden ondermijnd doordat ze vaak en langdurig ziek zijn.”

Een betere drinkwatervoorziening en goede riolen dringen diarree en veel andere ziekten opmerkelijk terug. Oost-Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Latijns-Amerika maken op dat vlak grote vorderingen. Volgens Unicef zitten ze op koers om tegen 2015 het aantal inwoners dat nog geen toegang heeft tot zuiver drinkwater en goede sanitaire voorzieningen te halveren. Dat is één van de Millenniumdoelen, acht fundamentele ontwikkelingsdoelstellingen die de internationale gemeenschap in 2000 vastlegde.

Tussen 1990 en 2004 daalde het aantal mensen zonder toegang tot gezuiverd drinkwater in Zuid-Amerika van 74 tot 50 miljoen, en in Zuid-Azië (India, Pakistan, Bangladesh en enkele kleinere landen) van 326 miljoen tot 222 miljoen. In 1990 had ook maar 17 procent van de mensen in Zuid-Azië goede sanitaire voorzieningen, terwijl dat nu 37 procent is.

Maar in Afrika bezuiden de Sahara, in Centraal- en Oost-Europa en in veel voormalige Sovjetstaten is nog veel werk aan de winkel. In zwart Afrika kan nog bijna een derde van de mensen niet aan zuiver drinkwater komen.

Volgens Unicef komen de geïndustrialiseerde landen dicht in de buurt van universele toegang tot drinkbaar water en goede sanitaire voorzieningen. Alleen de voormalige communistische landen moeten nog een inhaalbeweging maken. Unicef waarschuwt er ook voor dat veel rijke landen voor grote investeringen staan om aftandse of lekkende installaties te vernieuwen.

Veel geld is er ook nodig om de ontwikkelingslanden die achterblijven te helpen. Volgens Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie moet daarvoor tot 2015 zeker 11,3 miljard dollar (bijna 9 miljard dollar) per jaar uitgetrokken worden. Tachtig procent van dat geld zou naar Afrika en Azië moeten gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.