Vuurzeeën veroorzaken honger in Paraguay

De ergste branden in de geschiedenis van Paraguay hebben al meer dan een miljoen hectare akkers en bossen verwoest. Acht mensen zijn verkoold, bijna 50.000 dakloos, en nu begint ook de honger toe te slaan.
In de Noord-Paraguayaanse provincies Concepción en San Pedro is het tekort aan voedsel ernstig. Honderdduizenden hectaren gewassen zijn vernietigd door de 5000 branden die bijna twee maanden geleden uitbraken. Nog steeds is de noodtoestand van kracht; deze week laaiden veel branden weer op.
Kleine boeren en indianen zijn het zwaarst getroffen. Ze zullen tenminste zes maanden tekort hebben aan voedsel en zaaizaad.
Gouverneur Jorge Céspedes van San Pedro, een van de armste provincies van Paraguay, zegt dat maar liefst 80 procent van de akkers verbrand zijn. Hij noemde de situatie “kritiek”.
Boerenorganisaties klagen dat de regeringshulp tekort schiet en veel te langzaam op gang komt. Deze week hebben boeren wegen versperd in Horqueta en San Estanislao, 400 en 350 km van de hoofdstad, om meer hulp te eisen. De kleine boeren hebben ook kritiek op de organisatie van de hulp. “Ons land blinkt uit in slechte planning”, zegt Luis Aguayo, nationaal secretaris van de boerenorganisaties. “De hulp zou moeten worden georganiseerd door lokale instellingen en overheden, in samenspraak met lokale gemeenschappen, maar dat gebeurt niet.”
Hulporganisaties verzamelen voedsel, kleding en medicijnen voor mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Donaties worden verzameld door de katholieke kerk en verschillende ngo’s in de campagne “Samen tegen Honger”, en ook het Rode Kruis en het Spaanse Intermón Oxfam bieden hulp. Maar het lijkt niet genoeg.
“Het ziet er slecht uit”, zegt de katholieke bisschop van San Pedro, Adalberto Martínez. “Mensen moeten zeker drie of vier maanden op voedselhulp kunnen rekenen, want de noden nemen alleen maar toe.”
Ook de gezondheidscentra hebben een tekort aan middelen. Slachtoffers van rookvergiftiging en mensen met ademhalingsproblemen in de afgelegen dorpen kunnen niet worden bereikt omdat de overheid volgens bisschop Martínez te weinig hulp biedt.
Met de financiën is er ook een probleem. De EU heeft anderhalf miljoen euro overgemaakt, Venezuela 700.000 euro en de Andesgemeenschap, Zuid-Korea en China elk ook nog eens 70.000 euro, maar al die bedragen liggen nog te wachten op goedkeuring van het congres.
“Zelfs al hadden we de vervoersmiddelen, dan nog zou de hulp niet snel bij de mensen komen”, zegt de gepensioneerde generaal José Key Kanazawa, het hoofd van het Nationale Noodsecretariaat (SEN). “De leveranciers hebben zo’n grote capaciteit niet. Er is gewoon niet genoeg voedsel om de nood te lenigen.”
Volgens Carlos Torres, het hoofd van de vrijwillige brandweer, is dit de ergste ramp in de geschiedenis van het land. Volgens hem zijn de branden te wijten aan de gewoonte van veehouders om bossen en struikgewas aan te steken om nieuw land te ontginnen. De uitzonderlijke droogte in Noord-Paraguay en een sterke wind hebben de brandhaarden snel uitbreiding doen nemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.