Waarheid over Drieklovendam moet op tafel

Op 20 mei is de gigantische Drieklovendam in China klaar. Buiten China weet niemand hoeveel geld het project al heeft verslonden en hoeveel er nog nodig is tot de waterkrachtcentrales op volle kracht kunnen draaien. Critici vinden dat het tijd wordt voor een onafhankelijk onderzoek naar de kosten en de sociale en milieugevolgen van het project.
De werken aan de 2,5 kilometer lange Drieklovendam begonnen 13 jaar geleden. Volgens de Chinese overheid zal de dam zelf zaterdag (20 mei) helemaal afgewerkt zijn. Het hele project, dat bestaande en nieuwe industriegebieden van stroom zal voorzien en 15 miljoen bewoners in het stroomgebied van de Jiangtse tegen overstromingen moet beschermen, zal in 2008 rond zijn.

De Drieklovendam is een bouwwerk van superlatieven. De dam krijgt een stuwmeer van 660 kilometer en moet meer stroom produceren dan welke dam ter wereld ook. Maar de onderneming brengt ook astronomische kosten met zich mee. De China
Three Gorges Project Corporation (CTGPC), de Chinese projectuitvoerder, schat de totale bouwsom op 25 miljard dollar (bijna 20 miljard euro). Probe International (PI), een milieuorganisatie uit Toronto de zich hevig verzette tegen Canadese financiering voor het project, hecht geen geloof aan die raming. Een onafhankelijke controle van dat bedrag is er nooit geweest.

“China moet een financiële audit toelaten”, stelt Patricia Adams van PI. De sociale kosten, de milieueffecten en de kansen op een catastrofe moeten daarbij ook in rekening worden gebracht.” PI schat dat de stroom van de Drieklovendam in werkelijkheid een veelvoud zal kosten van de 2,3 eurocent die de Chinese regering heeft vastgelegd.

Voor het enorme stuwmeer zullen 1,3 miljoen mensen moeten verhuizen. De evacuatie is nog volop bezig. Vorige zomer klaagden 500 inwoners van Jangguidian die moesten verhuizen dat ze onheus werden behandeld door de verantwoordelijke ambtenaren. Die verhinderden dat ze klacht indienden bij de centrale overheid over de voorwaarden van hun hervestiging.

Ook de gevolgen voor het milieu kunnen aanzienlijk zijn. Milieugroepen vrezen dat vervuiling van het stuwmeer moeilijk tegen te gaan is, en waarschuwen ook voor erosie en het binnendringen van zeewater in het estuarium van de Jiangtse.

“We geloven niet dat de voordelen opwegen tegen al die kosten”, zegt Aviva Imhof van het International Rivers Network, een milieuorganisatie uit de VS die zich verzet tegen de bouw van grote dammen. China heeft volgens Inhof alternatieven om zijn groeiende stroombehoefte te dekken die veel goedkoper uitvallen. Energiebesparing is er daar een van - China is nog altijd één van de minst energie-efficiënte landen ter wereld. Daarnaast bieden volgens Imhof ook zonne- en windenergie en kleinschalige waterkrachtcentrales een zuiniger alternatief.

Maar tot hiertoe heeft alle kritiek de grote internationale financiers niet doen terugdeinzen. De Chinese regering bracht ongeveer 40 procent in van het geld dat nodig was; de rest kwam van leningen in China en in het buitenland. Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Zweden en Zwitserland hebben minstens 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan exportkredieten vrijgemaakt om de verkoop van turbines en andere uitrusting voor het project mogelijk te maken. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.