Waarheidscommissie moet Hondurezen verzoenen

De nieuwe Hondurese president Porfirio Lobo lanceert een waarheidscommissie die de staatsgreep van vorig jaar moet onderzoeken. Eduardo Stein, de voormalige vicepresident van Guatemala, stelt de commissie samen.
Eduardo Stein, die vicepresident was van 2004-2008, is sinds vorige week in Honduras om de waarheidscommissie voor te bereiden samen met president Lobo en een technische equipe van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Hij kondigde aan dat de commissie onafhankelijk te werk zal gaan. “Ze zal geen vervolger of inquisiteur zijn. Wat ze zoekt is de weg naar verzoening via waarheid en rechtvaardigheid.”

Op 28 juni werd de vorige president, Manuel Zelaya, aan de kant geschoven tijdens een militaire staatsgreep. Bij nieuwe presidentsverkiezingen op 29 november kwam Porfirio Lobo als winnaar uit de bus. Bij zijn eedaflegging op 27 januari dit jaar vertrok Zelaya, na een verblijf van vier maanden in de Braziliaanse ambassade, naar de Dominicaanse Republiek.

Door de installatie van de waarheidscommissie hebben de diplomatieke delegaties van Frankrijk, Spanje en vijftien andere landen hun activiteiten in Honduras weer opgenomen.

Stein zei dat de commissie uit geloofwaardige en voor iedereen aanvaardbare personen zal bestaan, die “in de mate van het mogelijke verbonden zijn aan de academische wereld opdat ze de gebeurtenissen beter kunnen helpen begrijpen.” Deze week worden de details bekendgemaakt.

De installatie van een waarheidscommissie maakte deel uit van het akkoord dat eind vorig jaar tot stand kwam na bemiddeling van de Costa Ricaanse president. Dat akkoord kwam al vroeg onder druk te staan omdat een van zijn punten, de terugkeer van Zelaya tot het aantreden van een nieuwe president, niet werd nageleefd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.