Wapenaankopen Venezuela zijn "niet transparant"

Bij de wapenaankopen die Venezuela doet, is de transparantie de laatste jaren ver zoek. Dat zegt Control Ciudadano para la Seguridad, la Defensa y la Fuerza Armada, een niet-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in veiligheid en defensie.

Olieproducent Venezuela is samen met Brazilië, Colombia en Chili een van de vier grote kopers van wapens in Latijns-Amerika. Niet alleen gaat het om enorme bedragen, die beter naar de sociaaleconomische ontwikkeling van het land zouden gaan, de transacties zijn ook niet transparant en ontsnappen aan elke democratische controle, ondanks de grondwettelijke bepalingen hierover, zegt Rocío San Miguel, directeur van Control Ciudadano para la Seguridad, la Defensa y la Fuerza Armada.

Deze maand wilde de oppositie bijvoorbeeld minister van Defensie Carlos Mata interpelleren in het parlement over de wapenaankopen en andere militaire thema’s maar de vraag werd geblokkeerd door de Partido Socialista Unido de Venezuela, die de meerderheid heeft in het parlement.

Venezuela kocht de voorbije vijf jaar wapens in veertien landen, vooral in Rusland en China. In Rusland kocht het onder meer kalasjnikovs, gevechtsvliegtuigen en helikopters, in China vliegtuigen voor tactische training en mobiele radarsystemen. Venezuela kocht ook wapens in Oostenrijk, Wit-Rusland, Brazilië, Spanje, de VS, Iran, Italië, Groot-Brittannië, Zweden en Zwitserland.

Hugo Chávez

Rocío San Miguel stelt zich grote vragen bij “de ondoorzichtigheid van de aankopen, de onderhandelde bedragen, de leveringen, en het feit dat de aankopen niet passen in het defensieconcept waarop de huidige regering zich zo beroemt, dat van de voortdurende volksoorlog.”

Ze stelt vast dat de middelen vooral naar de landmacht gaan, waar president Hugo Chávez zelf carrière heeft gemaakt. “Die disfunctie in de aankopen en militaire dotaties, die zich vertaalt in een operationaliteit die sterk in vraag wordt gesteld, kan een zware historische kost hebben wanneer men zal vaststellen dat het land niet in staat was om ondanks de enorme olie-inkomsten een adequaat defensiesysteem uit te bouwen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.