“Water van God moet je niet steriliseren”

Slechts de helft van de Angolese moeders zuivert het water dat ze aan hun kinderen geven. Een derde gelooft dat water een zegen is van God en dus niet moet worden gezuiverd. Dat blijkt uit een peiling bij 1650 gezinnen in de Angolese hoofdstad Luanda, in opdracht van het sociale marketingbureau Population Services International.
Het onderzoek peilt naar de kennis en de motivatie van de Angolezen tegenover drinkwaterzuivering. Dat is nodig, want uit de antwoorden op de vragen blijkt dat een kwart van de kinderen in de onderzochte families de voorbije twee weken last had van diarree, en dat 7 procent van de bevraagden de voorbije twee jaar een geval van cholera had in de familie.
Uit de resultaten bleek alvast een vreemde discrepantie tussen wat mensen weten over de gevaren van onzuiver drinkwater en wat ze doen in de realiteit. 87 procent van de bevraagden zei te weten dat kristalhelder water niet noodzakelijk veilig is, 94 procent wist dat je water veilig kan maken door er chloor bij te doen, 95 procent dat eten met vuile handen diarree kan veroorzaken en 99 procent dat je cholera kan krijgen van vervuild water.
Dat hoge kennisniveau is het gevolg van een intensieve informatiecampagne van de overheid na een dramatische uitbraak van cholera in Luanda in 2006. Toch zei maar één op acht ondervraagden de essentiële regels voor waterhygiëne op te volgen, zoals handen wassen voor het eten en na een bezoek aan het toilet.
De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen publiceerde na de epidemie van 2006 een striemende aanklacht tegen de manier waarop de waterverdeling in Luanda was georganiseerd. Slechts 10 procent van de tankwagens die water gingen ophalen in de Bengorivier lieten hun lading steriliseren, omdat de wachtrijen te lang waren. Bovendien lagen in de woonwijken overal afvalbergen en spoelde de regen het vervuilde water terug naar de rivier, in een kringloop van steeds vuiler wordend water.

Certeza


De Angolese overheid heeft in de risicowijken intussen werk gemaakt van gemeenschappelijke waterreservoirs die worden bevoorraad door tankwagens, en heeft ook meer drinkwaterfonteinen geïnstalleerd. Het ministerie van Volksgezondheid werkt ook samen met Population Services International om een waterzuiveringsproduct te verkopen dat ‘Certeza’ (Zekerheid) heet.
Certeza wordt gemaakt in Angola en smaakt niet naar bleekmiddel zoals sommige andere producten. Een fles kost 50 kwanza (43 eurocent) en kan 1000 liter water zuiveren. Een familie van zes komt er ongeveer een maand mee toe. PSI verkoopt de flessen tegen productieprijs, zodat het voor elke verkochte fles een nieuwe kan laten maken. Voor de distributie en promotie werkt het samen met de Angolese overheid.
Op een van de posters is een vrouw met kind te zien aan wie wordt gevraagd: “Heeft u schoon water ?” Het antwoordt luidt, in het Portugees, “Tenho Certeza”, letterlijk “Ik heb zekerheid”. Dat is tegelijk een woordspeling op de naam van het product.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.